Komentara: 3
Pregleda: 3644

Hrvatska zajednica proslavila praznik, uručene stipendije studentima

21.06.2024. u 15:46h
Izvor: Subotica.com
Hrvatska zajednica proslavila praznik, uručene stipendije studentima

U Hrvatskoj kući u Subotici, juče, 20. juna, svečano su uručeni ugovori o stipendiranju pripadnicima hrvatske zajednice koji studiraju u Srbiji. Na konkursu Centralne državne kancelarije za Hrvate van Republike Hrvatske dodeljeno je 86 stipendija u iznosu od 150 evra mesečno za period od deset meseci.

Ugovore su uručili državni sekretar Zvonko Milas i predsednica Hrvatskog nacionalnog saveta, Jasna Vojnić.

Hrvatska zajednica proslavila praznik, uručene stipendije studentimaRepublika Hrvatska je ranije stipendirala samo studente koji studiraju u Hrvatskoj, pa je ova vrsta stipendija novi vid podrške za studente u Srbiji. Vojnić je istakla da je ovo važan dan za Hrvate u Srbiji jer je realizovana dugogodišnja inicijativa za stipendiranje studenata koji studiraju u Srbiji. Naglasila je da je cilj motivisati studente da završe fakultete, ostanu živeti u Srbiji i doprinesu svojoj zajednici.

Sekretar Milas je naglasio značaj da hrvatska zajednica u Srbiji iskoristi potencijale u obrazovanju i kulturi. Spomenuo je i finansiranje izgradnje Hrvatskog doma u Subotici, kao i planove za izgradnju sedam "malih matica" u mestima gde žive Hrvati.

Hrvatska zajednica proslavila praznik, uručene stipendije studentimaMilas je na kraju poručio da su Hrvati u Srbiji visoko na listi prioriteta Vlade Republike Hrvatske i da će „sve ono što žele sačuvati, sve vrednosti koje baštine, uvek imati podršku Hrvatske“.  

Istog dana, u Subotici, obeležen je dan rođenja biskupa Ivana Antunovića, jedan od četiri praznika hrvatske zajednice u Srbiji. Tom prilikom su položeni venci na spomenik biskupa Antunovića, a održana je svečana akademija na kojoj su nagrađeni najbolji učenici koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku.

Hrvatska zajednica proslavila praznik, uručene stipendije studentimaPredsednica Hrvatskog nacionalnog saveta pozvala je učenike da se aktivno uključe u društveni život i rad udruženja, ističući značaj očuvanja i razvijanja hrvatskog identiteta. Sekretar Milas je čestitao praznik i naglasio podršku hrvatske vlade u očuvanju njihovih vrednosti.

Najuspešniji učenici su nagrađeni priznanjima. Ines Vojnić je dobila nagradu "crvena kravata", dok je Lucija Vukov nagrađena "crvenom mašnom". Bernadici Ivanković je uručeno priznanje za doprinos obrazovanju na hrvatskom jeziku „crvena penkala“.

Hrvatska zajednica proslavila praznik, uručene stipendije studentimaProgram su svojim nastupima uveličali članovi Hrvatskog muzičkog udruženja, dečji hor „Raspevane zvezdice“ i deca iz vrtića „Marija Petković – Sunčica“.

Događaju su prisustvovali brojni zvaničnici iz Hrvatske i Srbije, kao i predstavnici hrvatske zajednice i lokalnih vlasti.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 nedelje i 3 dana
Komentara: 3
Pregleda: 3644
Povezane teme

hrvatska zajednica

hrvatska nacionalna manjina

jasna vojnić

hrvatska kuća

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.