Komentara: 1
Pregleda: 565
Foto

Hrvatski ministar Grlić Radman u poseti Subotici

19.07.2024. u 13:20h
Izvor: Subotica.com
Ministar spoljnih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman boravio je danas u radnoj poseti Subotici, tokom koje se sastao sa predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji i obišao vrtiće u Subotici i Tavankutu.
Hrvatski ministar Grlić Radman u poseti Subotici

Poseta je upriličena u Hrvatskom  domu - Matici, koji je otvoren pre godinu dana a za čiju izgradnju je Vlada Hrvatske izdvojila dva miliona evra.

- Posetio sam i dva vrtića koji su dokaz da Hrvati brinu za decu od malena, pod geslom „Rasti gde si posejan“, što podrazumeva izgradnju, adaptaciju, u čemu je Hrvatska učestvovala sa oko dva miliona evra. Takođe, video sam i prezentaciju projekta izgradnje sedam matica koje imaju za cilj da ožive hrvatski identitet i hrvatsku reč na ovim prostorima – izjavio je ministar Gordan Grlić Radman, dodavši da će Hrvatska nastaviti da podržava projekte od interesa za hrvatsku zajednicu kako bi se ojačao njihov položaj u Vojvodini i Srbiji. - U interesu stabilnosti dve države, u interesu njenih građana svakako je rad na unapređenju, poboljšanju i uspostavljanju onih koraka koji će dovesti do dobre saradnje. Politička volja postoji samom činjenicom da smo preuzimajući ove funkcije preuzeli i određenu odgovornost za unapređenje bilateralnih odnosa. Srbija je na putu ostvarivanja članstva u Evropskoj uniji, a jedna od važnih evropskih vrednosti je promocija regionalne stabilnosti, jačanje i očuvanje dobrosusedskih odnosa.

Hrvatski ministar Grlić Radman u poseti Subotici

Predsednica Hrvatskog nacionalnog veća, Jasna Vojnić, koja je nedavno izabrana i za poslanicu u hrvatskom Saboru,  naglasila je važnost činjenice da se glas Hrvata iz Srbije može čuti i u zakonodavnom telu Hrvatske, što se dešava prvi put u istoriji.

- U proteklim mesecima smo zaista počeli rešavati otvorena pitanja i sigurna sam da će biti puno plodova. Sa ministrom smo razgovarali i oko zastoja u proceduri oko hrvatskog državljanstva, otimanja kulturne baštine, vidljivosti Hrvata u Srbiji, izazova hrvatske manjine u 12 država – istakla je Jasna Vojnić. - Hrvati u Srbiji nikada nisu tražili hleba preko pogače, nego zaista možemo biti konstruktivni deo ovoga društva, možemo pomoći i sa strane Republike Hrvatske u pretpristupnim pregovorima, možemo pomoći da budemo zadovoljni građani Republike Srbije i zaista dobri odnose dve države nama su prioritet.

Hrvatski ministar Grlić Radman u poseti Subotici

Po rečima Tomislava Žigmanova, ministra za ljudska i manjinska prava i lidera DSHV-a, najveće postignuće koje je ova stranka ostvarila  je „skidanje stigme sa Hrvata kao eventualnih neprijatelja našeg društva i dekonstrukcija negativnih stereotipa koji postoje o Hrvatima u Srbiji“.

- Vidimo da su građani počeli da doprinose u radu hrvatskih institucija, raznih organizacija i udruženja, da iskazuju interes za očuvanje svog identiteta. Mi kao zajednica uspeli smo kroz participaciju u određenim društvenim procesima ostvarivati rezultate – naglasio je Žigmanov. - DSHV nije politička stranka "foteljaša" niti je "agencija za zapošljavanje“,  već politička organizacija koja hoće da učestvuje u procesima u kojima se donose odluke, i koja hoće ravnopravnost i jednakost za predstavnike hrvatske zajednice.

Izvor: Subotica.com
Ministar Grlić Radman u poseti Hrvatskom nacionalnom veću Ministar Grlić Radman u poseti Hrvatskom nacionalnom veću Ministar Grlić Radman u poseti Hrvatskom nacionalnom veću Ministar Grlić Radman u poseti Hrvatskom nacionalnom veću Ministar Grlić Radman u poseti Hrvatskom nacionalnom veću Ministar Grlić Radman u poseti Hrvatskom nacionalnom veću Ministar Grlić Radman u poseti Hrvatskom nacionalnom veću Ministar Grlić Radman u poseti Hrvatskom nacionalnom veću
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 časova i 59 minuta
Komentara: 1
Pregleda: 565
Povezane teme

hrvatska zajednica

hrvatsko nacionalno veće

nacionalni savet hrvatske nacionalne manjine

hrvatska nacionalna manjina

republika hrvatska

jasna vojnić

hrvatska kuća

hrvatski jezik

hrvatski nacionalni savet

tomislav žigmanov

obrazovanje na hrvatskom jeziku

obrazovanje na hrvatskom nastavnom jeziku

nastava na hrvatskom jeziku

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.