Komentara: 5
Pregleda: 2686
Video
Foto

Hrvatski nacionalni savet predsedava Koordinacijom nacionalnih saveta

23.09.2024. u 17:41h
Izvor: Subotica.com
Hrvatski dom Matica u Subotici domaćin je sastanka Koordinacije nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Srbiji.
Hrvatski nacionalni savet predsedava Koordinacijom nacionalnih saveta

O ključnim izazovima i strategijama za unapređenje manjinskih prava, uz direktnu podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava, diskutovali su predstavnici 19 nacionalnih saveta.

- Ovo nije novi početak, već nastavak saradnje jer Koordinacija nacionalnih savet nacionalnih manjina postoji već 15 godina. Mnogi saveti su već predsedavali vrlo uspešno, a sada je Hrvatski nacionalni savet preuzeo koordinaciju. Sa nama su predstavnici vlaške, grčke, crnogorske, egipatske, mađarske, slovačke, makedonske, poljske, ukrajinske, rumunske, bunjevačke, romske, češke, rusinske, nemačke nacionalne manjine, Goranci i Aškalije – objašnjava Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog saveta. – Sednica će trajati dva dana kako bi se ozbiljnije pozabavili aktuelnim temama, poput analize trenutnog stanja, koje su zajedničke potrebe, a koje specifičnosti svakog nacionalnog saveta. Potom ćemo napraviti akcioni plan da vidimo kako ćemo delovati ka pojedinim ministarstvima i institucijama u Srbiji. Svi nacionalni saveti su konstruktivni i svojim predlozima i delovanjem želimo da pomognemo Republici Srbiji na njenom evropskom putu.

Hrvatski nacionalni savet predsedava Koordinacijom nacionalnih saveta

Obrazovanje je najveći segment rada nacionalnih saveta, a ove školske godine bilo je problema sa štampanjem udžbenika na jezicima manjina.

- To je zajednički problem i moramo da nađemo rešenja za njega. Svima nama je značajnije kada imamo zajednički stav i institucije nas ozbiljnije shvataju kada smo jedinstveni u svojim zahtevima – smatra Arpad Fremond, predsednik Nacionalnog saveta Mađara.

Hrvatski nacionalni savet predsedava Koordinacijom nacionalnih saveta

Po rečima Ljiljane Bekčić, predstavnice Ministarstva za ljudska i manjinska prava, nacionalni saveti predstavljaju ključna tela za ostvarivanje prava manjina u svim sferama društvenog života.

- S obzirom na njihov značaj, ne mogu a da ne istaknem značaj Koordinacije gde nacionalni saveti imaju priliku da iznesu svoje stavove i zajednički predaju zahteve nadležnim državnim organima. Naše ministarstvo daje punu odršku Koordinaciji u njenom delovanju i tu smo da pomognemo u identifikovanju svih problema sa kojima se saveti suočavaju i da tako zajedno nastupimo ka drugim organima – poručuje Bekčić.

Hrvatski nacionalni savet predsedava Koordinacijom nacionalnih saveta

Izvor: Subotica.com
Sastanak Koordinacije nacionalnih saveta nacionalnih manjina Sastanak Koordinacije nacionalnih saveta nacionalnih manjina Sastanak Koordinacije nacionalnih saveta nacionalnih manjina Sastanak Koordinacije nacionalnih saveta nacionalnih manjina Sastanak Koordinacije nacionalnih saveta nacionalnih manjina Sastanak Koordinacije nacionalnih saveta nacionalnih manjina Sastanak Koordinacije nacionalnih saveta nacionalnih manjina Sastanak Koordinacije nacionalnih saveta nacionalnih manjina
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 dana i 11 časova
Komentara: 5
Pregleda: 2686
Povezane teme

nacionalne manjine

nacionalna manjina

nacionalni saveti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.