Komentara: 0
Pregleda: 3994

I subotička mlekara smanjuje otkup mleka

18.02.2009. u 18:14h
Izvor: RTV Yueco
<p>Subotička mlekara otkazala je otkup mleka od 900 individualnih proizvođača. Na ovakav korak su se odlučili nakon &scaron;to se Fabrika na&scaron;la na ivici rentabilnosti jer mora da podiže kredite kako bi isplatila otkupljeno mleko.</p>
I subotička mlekara smanjuje otkup mleka

Za ovakvo stanje Subotička i većina ostalih mlekara koje imaju slične probleme optužuju Vladu Srbije i njenu politiku liberalizacije uvoza mleka i mlečnih proizvoda.

Trenutne zalihe subotičke Mlekare su dovoljne da ova fabrika ne otkupi ni jedan litar mleka u naredna dva meseca. NAkon više od 50 godina rada, Mlekara sada mora da podiže bankarske kredite kako bi otplatila mleko koje je preuzela. To je uzrokovalo da od 1. marta bude obustavljen otkup mleka od najsitnijih proizvođača, od kojih pojedini imaju samo jednu kravu. To znači 10.000 litara mleka manje u Mlekari od 170.000 litara koliki je prosek u poslednja tri meseca.

U Subotici situacija još nije alarmantna, jer su Somboled i Imlek u prethodnom periodu otkazali otkup mleka i kod proizvođača koji dnevno predavali stotine litara mleka, dok su čak i pojedina čitava sela ostala bez otkupljivača. A sve je počelo kada je država odobrila nekontrolisan uvoz mleka u prahu, te se konditorska industrija ovom sirovinom snabdela u ogromnim količinama i na taj način je došlo do destabilizacije tržišta.

Pošto je za ovakvo stanje prozvana vlada Srbije, oglasilo se ministarstvo poljoprivrede. Za ovakvo stanje optužuju prethodno ministarstvo i najavljuju da bi ove nedelje trebalo da uvedu premiju za mleko od dva dinara po litru. U ministarstvu podsećaju i da je država rešila da sa 40 odsto učestvuje u proširivanju stada i gradnji štala, kao i da će sufinansirati ulaganja u opremu za mužu krava i povećati direktno plaćanje po grlu, koje će u ovoj godini

 

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3994
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.