Komentara: 2
Pregleda: 2033

Imovina funkcionera u javnost

05.01.2010. u 09:45h
Izvor: RTV Yueco
Imovina funkcionera u javnost

Svi funkcioneri Srbije, pa tako i Subotice, do kraja januara, Agenciji za borbu protiv korupcije, moraju da predaju podatke o ličnoj imovini i prihodima, kao i o prihodima i imovini bračnih partnera i dece.

Gradonačelink Subotice Saša Vučinić rekao je da je ovo zakonska obaveza koju moraju da ispune svi funkcioneri, ali da će on bez obzira na to, podsetiti svoje kolege da ovu dužnost obave u predviđenom roku.

Subotičani kažu da je ovo dobar način da se javnost upozna sa time, ko je, i koliko poslednjih godina zaradio obavljajući svoju funkciju, kao i da li je sva imovina stečena legalno. Još jedna od prednosti, kažu sugrađani, je to što ovoga puta, bar prema navodima, funkcioneri neće moći da podnesu lažno imovinsko stanje, jer ih za to čeka zatvorska kazna.

Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić kaže da je Subotica u nazad nekoliko godina bila dobar primer I da su funkcioneri, uključujući u gradonačelnika, na vreme i uredno slali informacije o njihovom imovinskom stanju.Osim prijema imovine, funkcioneri koji imaju dve funkcije, u narednih 90 dana moraće da se odreknu jedne.

S obzirom na to da Subotica ima dosta fukcionera što u lokalnoj samoupravi, što u javnim preduzećima, upravnim odborima i javnim ustanovama, svi će biće pismeno obavešteni o tome na koji način treba da ispune ovu zakonsku obavezu. Za one koji ne ispoštuju zakon predviđene su i oštre kazne. Tako je za funkcionera koji ne prijavi imovinu ili da lažnu informaciju, osim zatvorske kazne od šest meseci do pet godina, predviđen otkaz i zabrana obavljanja javnih funkcija u narednih 10 godina.

Za funkcionere koji i posle 1. aprila nastave da obavljaju više funkcija, predviđena je novčana kazna od 10 000 do 50 000 dinara, kao i zabrana i obavljanje nekih poslova u trajanju od godinu dana.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 8 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2033
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.