Komentara: 3
Pregleda: 9059

Incident ili eskalacija zagađenja?

15.07.2009. u 02:48h
Izvor: Građanski list
<p>Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje potvrdili su da su protekle nedelje u vodi Palićkog jezera pronađene bakterije fekalnog porekla, zbog čega ne preporučuju kupanje u tom jezeru.</p>
Incident ili eskalacija zagađenja?

- Poslednjeg dana juna, ispitivana je voda na Ženskom i Muškom štrandu, kao i ona kod Vikend naselja. Rezultati pokazuju tendenciju poboljšanja mikrobiološkog kvaliteta, ali su još uvek postije indikatori fekalnog zagađenja - kaže dr Zorica Mamužić-Kukić, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju u subotičkom Zavodu za javno zdravlje.

Što se ostalih bazena tiče, stanje je zadovoljavajuće, što potvrđuju i stalne kontrole na subotičkim kupalištima, koje se, po nalogu pokrajinske sanitarne inspekcije, najčešće vrše jedanput nedeljno.

- Mnogi smatraju da će kiše popraviti kvalitet i mikrobiološku situaciju vode, naročito na Paliću, što je najčešća zabluda - tvrdi dr Mamužić-Kukić.

Prema njenim rečima, dešava se upravo suprotno, jer usled čestih i obimnih padavina - u vodu se s travnatih površina i zemlje slivaju i izlučevine životinjskog porekla.

- Zato su i zabrane kupanja najčešće posle velikih kiša, tim pre što ni prečistači ne mogu primiti toliko otpadnih i atmosferskih voda, a kombinacija tih faktora direktno dovodi do degradacije vode - kaže načelnica Kukić.

I pored toga što je nezahvalno reći šta je zdravije - kupati se u bazenu ili u jezeru, stručnjaci trenutno blagu prednost, ipak, daju uređenim rekreacionim centrima zbog redovnih kontrola i mogućnosti da se brže reaguje uoči li se loš kvalitet vode. U svakom slučaju, oprez nikad nije na odmet.

Saveti i preporuke

- Opasnost od infekcije jednako vreba na bazenima i jezerima, a naročito obazrivi treba da budu osetljivi ljudi, deca, osobe sa oslabljenim imunitetom, rekonvalescenti i svi oni koji imaju otvorenu ranu. U kupališnoj sezoni više je infekcija disajnih organa, kože i sluzokože, kao i mokraćno-polnih puteva - opominje načelnica subotičkog Centra za higijenu.

Kupači stoga treba da se pridržavaju saveta lekara, koji preporučuju pranje sapunom i vodom i po izlasku iz bazena i pre ulaska u njega. Takođe, u vodi se ne treba zadržavati duže od 15 minuta, a poželjno je izbegavati ronjenje otvorenih očiju i gutanje vode, što najčešće dovodi do infekcije creva, ušiju, očiju...

Izvor: Građanski list
Postavljeno pre 15 godina i 2 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 9059
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.