Komentara: 8
Pregleda: 2790
Foto

Inkluzivno obrazovanje - raskorak između teorije i prakse

24.06.2022. u 13:53h
Izvor: Subotica.com
Iako je inkluzivno obrazovanje u teoriji veoma dobro osmišljeno, a Zakonom jasno i precizno propisano sprovođenje, u praksi ono nije zaživelo, makar ne na način na koji bi trebalo, zaključak je okruglog stola koji je organizovao Lokalni savet roditelja, a koji je okupio roditelje subotičkih đaka, stručnjake i predstavnike UNICEF-a.
Inkluzivno obrazovanje - raskorak između teorije i prakse

Odluka da li će dete sa teškoćama u razvoju pohađati masovnu ili specijalnu školu je na roditeljima, objašnjava Mirjana Evetović i dodaje da u slučaju njenog deteta polazak u masovnu školu nije bio moguć, jer škola nije mogla da ponudi adekvatno obrazovanje i pomoć koja je potrebna njenom detetu.

Inkluzivno obrazovanje - raskorak između teorije i prakse

- Pokušali smo dete da upišemo u masovnu školu. Međutim, kada sam otišla da se raspitam shvatila sam da bi moje dete, koje je na žalost stoprocentni invalid, bilo prepušteno samo sebi.  Na primer, u školi nema pedagoškog asistenta. Tada sam shvatila da masovna škola ne može biti opcija i upisala dete u specijalnu školu - objašnjava naša sugrađanka i dodaje da zbog loše realizacije inkluzije u masovnim školama ispaštaju svi - Nastavnici su veoma nezavidnom položaju jer nisu edukovani za tako nešto, nisu spremni za to. U specijanim školama su razredi mali, a u masovnim ima i po 20 đaka pa je logično da nastavnik ne može adekvatno da se posveti detetu koje nastavu pohađa po individualnom obrazovnom programu. U takvim okolnostima ispaštaju i deca koja ne dobijaju adekvatnu pomoć i podršku u procesu obrazovanja.

Iz Lokalnog saveta roditelja objašnjavaju da je inkluzivno obrazovanje, odnosno njegovo sprovođenje u praksi tema o kojoj se mora razgovarati, te se zajedničkim delovanjem roditelja, prosvetnih radnika i stručnjaka moraju pronaći bolja rešenja, koja će deci sa teškoćama razvoju omogućiti uključenost u obrazovni sistem na kvalitetniji način. 

Inkluzivno obrazovanje - raskorak između teorije i prakse

- Moramo da sarađujemo, jer dok se mi dovikujemo naša deca stoje sa strane i gledaju bez ikakvog pomaka u životu. Roditeljima dece sa poteškoćama u razvoju je ceo život inkluzija, ali glavna uloga te inkluzije ogleda se upravo u obrazovnom sistemu. Važno nam je da nas prihvate, da se radi sa našom decom na način da ona budu uključena u aktivnosti i da se podstiče njihova samostalnost koliko god je to moguće, jer od toga zavisi u kom stepenu će biti samostalni kada nas ne bude - zaključuje Mirjana.

Iz Lokalnog saveta roditelja navode da je prvobitna zamisao bila da se predloži formiranje "Inkluzivnog odeljenja" pri masovnim školama, ali zakonski to više nije moguće. 

Inkluzivno obrazovanje - raskorak između teorije i prakse

- Ostaje nam samo da vidimo na koji način možemo unaprediti sprovođenje inkluzivnog obrazovanja u praksi, koje u ovom momentu nije na zavidnom nivou. Svi želimo da verujemo da smo dovoljno empatični za ovakav poduhvat, ali praksa pokazuje drugačije - navodi Nataša Kustudić Nikoletić, član Lokalnog saveta roditelja.

Izvor: Subotica.com
Okrugli sto na temu "Inkluzivno obrazovanje - kako od nedostižnosti do realnosti" Okrugli sto na temu "Inkluzivno obrazovanje - kako od nedostižnosti do realnosti" Okrugli sto na temu "Inkluzivno obrazovanje - kako od nedostižnosti do realnosti" Okrugli sto na temu "Inkluzivno obrazovanje - kako od nedostižnosti do realnosti" Okrugli sto na temu "Inkluzivno obrazovanje - kako od nedostižnosti do realnosti" Okrugli sto na temu "Inkluzivno obrazovanje - kako od nedostižnosti do realnosti" Okrugli sto na temu "Inkluzivno obrazovanje - kako od nedostižnosti do realnosti" Okrugli sto na temu "Inkluzivno obrazovanje - kako od nedostižnosti do realnosti"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 3 nedelje
Komentara: 8
Pregleda: 2790
Povezane teme

okrugli sto

inkluzija u obrazovanju

inkluzivna nastava

lokalni savet roditelja subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.