Komentara: 2
Pregleda: 1940

Invazivna "vodena salata" širi se Palićkim jezerom

05.10.2024. u 09:00h
Izvor: Subotica.com
U prvom, ujedno i najčistijem sektoru Palićkog jezera poslednja dva meseca intenzivno se razvija invazivna biljka "vodena salata". Prva dva segmenta najbliža Gradskom prečistaču potpuno su prekrivena gustom površinskom vegetacijom, ali čini se da tu i staje dalje njeno širenje.
Invazivna "vodena salata" širi se Palićkim jezerom

Građani su primetili i ukazali nam na neobično bujanje zelenog rastinja na površini vode u prvom sektoru Palićkog jezera. Nakon nekoliko priloženih fotografija koji ilustruju ovu promenu, podigli smo dron u tom reonu i na priloženim fotografijama može da se vidi o čemu se radi, iz amaterskog ugla. Više o ovoj biljnoj vegetaciji dobili smo stručno pojašnjenje u Službi za zaštitu životne sredine i održivi razvoja.

Biljka koja je u prvom sektoru Palićkog jezera prvi put primećena u avgustu ove godine je vodena salata (Pistia stratiotes), invazivna vrsta poreklom iz tropskih i suptropskih regiona.

Invazivna "vodena salata" širi se Palićkim jezerom

- Vodena salata odlikuje se brzim rastom i sposobnošću vegetativnog razmnožavanja putem stolona, što joj omogućava efikasno zauzimanje novih staništa. Biljka formira gustu plutajuću vegetaciju na površini vode, usvajajući azot i fosfor, te blokira prodor svetlosti u dublje slojeve. Ovo u slučaju Palićkog jezera može pozitivno uticati na regulaciju prekomernog rasta fitoplanktona i smanjenje "cvetanja vode" tokom letnjeg perioda - zaključuje Žika Reh, šef Službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj pri Gradskoj upravi Subotica.

Invazivna "vodena salata" širi se Palićkim jezerom

Na osnovu karakteristika Reh predviđa da biljka neće "preživeti" našu klimu, ali s obzirom da je ista sklona prilagođavanju nije isključeno da će se i zadržati. Nadležno preduzeće prati dalji razvoj i preduzima neophodne mere.

- S obzirom na to da vodena salata ne podnosi temperature ispod 15°C, malo je verovatno da će moći da prezimi u našim klimatskim uslovima. Ipak, uzimajući u obzir klimatske promene i činjenicu da se radi o invazivnoj i prilagodljivoj vrsti, potrebni su oprez i aktivno praćenje, kao i mehaničko suzbijanje - dodaje Žika Reh.

Mere mehaničkog suzbijanja u prvom sektoru sprovodi Javno preduzeće "Palić-Ludaš".

Invazivna "vodena salata" širi se Palićkim jezerom

Izvor: Subotica.com
Invazivna biljka "vodena salata" primećena u prvom sektoru Palićkog jezera Invazivna biljka "vodena salata" primećena u prvom sektoru Palićkog jezera Invazivna biljka "vodena salata" primećena u prvom sektoru Palićkog jezera Invazivna biljka "vodena salata" primećena u prvom sektoru Palićkog jezera Invazivna biljka "vodena salata" primećena u prvom sektoru Palićkog jezera Invazivna biljka "vodena salata" primećena u prvom sektoru Palićkog jezera Invazivna biljka "vodena salata" primećena u prvom sektoru Palićkog jezera Invazivna biljka "vodena salata" primećena u prvom sektoru Palićkog jezera
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 časova i 10 minuta
Komentara: 2
Pregleda: 1940
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.