Komentara: 15
Pregleda: 10347

Isidora Jevtić – dama u subotičkoj Saobraćajnoj policiji

08.03.2023. u 13:00h
Izvor: Subotica.com
Jedna od, nažalost, uvreženih balkanskih predrasuda je da žene i saobraćaj baš i ne idu zajedno. Srećom, postoji mnogo pripadnica lepšeg pola koje to demantuju, a već više od decenije svakog dana to čini i Isidora Jevtić, oficir policije u Upravi saobraćajne policije Policijske uprave u Subotici.
Isidora Jevtić – dama u subotičkoj Saobraćajnoj policiji

Plava uniforma i značka, opasač oko struka, ozbiljna kontrola saobraćaja ali i osmeh na licu i sređena frizura za nju su sasvim uobičajena kombinacija.  Ona je jedna od dve dame, oficira policije u Upravi saobraćajne policije u našem gradu.

- U saobraćajnoj policiji Policijske uprave u Subotici počela sam da radim pre deset godina, a na mestu pomoćnika komandira Saobraćajne policijske ispostave bila sam do maja prošle godine, kada sam počela da radim kao oficir zadužen za poslove praćenja saobraćajnih nezgoda. Tako da sada analiziram nezgode koje se dogode na području Policijske uprave u Subotici, a potom sa kolegama dajem predloge kako da se unapredi bezbednost saobraćaja na našem području – objašnjava nam Isidora.

Isidora Jevtić – dama u subotičkoj Saobraćajnoj policiji

Našu sagovornicu često možemo da vidimo u kontroli saobraćaja u Subotici, ali i Bačkoj Topoli, Malom Iđošu i deonici autoputa koja je u nadležnosti subotičke policije.  Reakcije vozača, kada ih zaustavi da prekontroliše tahograf u teretnjacima, da li su konzumirali alkohol ili kazni zbog  prekoračenja dozvoljene brzinu su različite.  Mnogi se začude, oni hrabriji pokušaju da se udvaraju a nisu retki ni oni koji na duhovit način pokušavaju da izbegnu kaznu.

- Koliko god u našem poslu ima teških i stresnih situacija, ima i onih koje nas nasmeju, a to je najčešće kada zaustavimo vozače u prekršaju, a oni želeći da izbegnu kaznu smišljaju opravdanja. Više puta mi se dogodilo da zaustavim vozača koji je prekoračio brzinu a on kaže da žuri jer kasni a kod kuće ima opasnu ženu, ili da je popio jer se posvađao sa ženom ili raskinuo sa devojkom. Žene se najčešće pravdaju das u zaboravile da isključe peglu ili da će im zagoreti ručak – dalje će naša sagovornica.

Isidora Jevtić – dama u subotičkoj Saobraćajnoj policijiUz svo razumevanje “muke” koja ih je snašla, dovitljivi izgovori, naravno, ne pomažu. Bezbednost saobraćaja je prioritet, i to ne samo pri kontroli učesnika, već je poseban deo njenog rada edukacija generacija koje dolaze. Predavanja o bezbednosti saobraćaja u proteklom period održavala je u svim subotičkim školama, a gde je mališanima različitih uzrasta predstavljala osnovna pravila u saobraćaju. Zato nije retkost da joj na ulici prilaze deca, da je pozdrave i kažu kako paze na putu.

Isidora Jevtić – dama u subotičkoj Saobraćajnoj policijiTakođe, angažovana je i na stručnom usavršavanju policijskog službenika a mlađe kolege i koleginice uvek mogu da računaju na njenu pomoć. Kao što je, uostalom, i ona imala kada je počinjala.

- Od prvog dana sam imala veliku pomoć i podršku kolega koja mi  je jako značila, pogoto kada smo radili uviđaje teških saobraćajnih nezgoda. Ali veoma brzo, uz njihovo ohrabrivanje, počela sam da obavljam sve policijske poslove podjednako kao muške kolege – ističe Isidora. – Godinama unazad, žene su u Ministarstvu unutrašnjih unutrašnjih poslova potpuno ravnopravne sa svojim kolegama i rade na svim poslovima, pa i rukovodećim.

Isidora Jevtić – dama u subotičkoj Saobraćajnoj policijiPolicijska uniforma, priznaje, bila je nešto što je želela još od srednjoškolskih dana. Iako je kao gimnazijalac, odlikaš, mogla da bira bilo koji fakultet na kome će nastaviti školovanje, njen izbor je bio Viša škola unutrašnjih poslova, a potom i Kriminalističko-policijska akademija.

- Priznajem, malo me je brinulo da li ću moći da ispunim sve zadatke koji se stave ispred mene. Predmeti koji su se izučavali na Višoj školi  bili su mi zanimljivi, a kada sam se raspitala I saznala da je policijski rad timskii i da ću imati pomoć starijih i iskusnijih kolega, odlučila sam se za ovaj poziv. Potom sam studije nastavila na Kriminalističko-policijskoj akademiji i sada sam oficir policije, što mi je oduvek bila želja – kaže oficir Jevtić. – Posao policajca je veoma zahtevan i odgovoran, a sa druge strane vrlo dinamičan i pun izazova, zato bih mladima, ukoliko žele da pomažu drugima i vole timski rad, uvek preporučila da se odluče za ovaj poziv.

Isidora Jevtić – dama u subotičkoj Saobraćajnoj policiji

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 7 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 10347
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.