Komentara: 0
Pregleda: 1253

Ispale prve cigle iz zida

29.12.2009. u 09:50h
Izvor: Večernje novosti
Ispale prve cigle iz zida

Posledice uzdrmanih koalicionih odnosa zbog odluke SVM da uskrati podršku republičkom i pokrajinskom budžetu, najpre su izbile na videlo u Subotici, ali postoje šanse da se prošire i na celu Vojvodinu.

Inicijativa gradonačelnika Saše Vučinića (DS) da demokrate od 1. januara preuzmu od SVM kompletnu kontrolu vlasti u ovom gradu, svojevrsna je kazna koalicionom partneru.

Na osnovu Vučinićeve inicijative, koju su, osim Koalicije "Za evropsku Suboticu", podržali i SPS i Bunjevačka stranka,
od 1. januara naredne godine sve odluke će biti donošene u Skupštini opštine, bez prethodnog usaglašavanja u Gradskom veću koje sačinjava po pet članova DS i SVM.
Lider SVM Ištvan Pastor kaže da je Vučinićiva inicijativa retorička stvar, te da još nigde nije zvanično upućena:
- Koalicioni dogovor između DS i SVM je veoma kompleksan jer obuhvata lokalni, pokrajinski i republički nivo i, ako iz zida izvučete jednu ciglu, postoji opasnost da se uruši ceo zid.
SVM je na vlasti u Subotici već 15 godina. No, sigurno je da se Pastoru više isplati da žrtvuje tu vlast zarad očuvanja nekoliko ključnih funkcija u pokrajinskoj administraciji.
Tu je DS bio veoma galantan prema svom koalicionom partneru, mada je mogao samostalno da formira vlast. Tako je SVM dobio "na poklon" mesto predsednika Skupštine APV (Šandor Egereši), potpredsednika Vlade Vojvodine i sekretara za privredu (obe funkcije vrši Pastor), sekretara za upravu i propise (Tamaš Korhec), te pokrajinskog sekretara za kulturu (Zoltan Jegeš). Uz sve ovo, Pastor je i član UO pokrajinskog Fonda za kapitalne investicije.

KASA NEĆE NAZAD
DOK traju spekulacije po kojima DS želi na kormilo SVM da umesto "neposlušnog" Pastora vrati Jožefa Kasu, bivši lider SVM se ovih dana provodi na odmoru u Slovačkoj i poručuje preko "Novosti" da ne razmišlja o povratku u politiku. Pastor, međutim, kaže:
- DS je vrlo moćna stranka i može da učini sve što poželi.

 

Izvor: Večernje novosti
Postavljeno pre 14 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1253
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.