Komentara: 1
Pregleda: 2439

Ivana ide u Dansku

18.03.2009. u 14:50h
Izvor: Građanski list
Ivana ide u Dansku

Na put u Kraljevinu Dansku krajem nedelje sprema se Ivana Križanović učenica trećeg razreda Gimnazije „Svetozar Marković". Mesto u drugoj grupi od trideset srednjoškolaca iz Srbije izborila je na konkursu pod nazivom „Upoznaj Evropu u Danskoj 2008/2009", koji je raspisala Danska Ambasada u Srbiji, u saradnji sa ISAC fondom i Evropskim pokretom u Srbiji.

-Za konkurs sam saznala slučajno. U početku sam mislila da je samo za one koji imaju 18 godina, međutim ispostavilo se da je konkurs bio baš za učenike trećih razreda i ispunila sam prijavu. Potajno sam se nadala da ću proći, ali šanse su bile male, naročito kada sam saznala da se prijavilo oko 1200 mojih vršnjaka iz cele Srbije.Pored prijave kod izbora gledao se i uspeh u školi, znanje engleskog jezika, dodatne aktivnosti, diplome i priznanja i da li se pre negde putovalo -priča Ivana.

Uslovi konkursa su predviđali izbor 60 srednjoškolaca iz cele Srbije koji će u dve grupe provesti po nedelju dana u Danskoj. Đaci će imati priliku da posete dansku srednju školu, da nauče nešto o obrazovnom sistemu, kao i da provedu neko vreme sa svojim danskim drugovima. Takođe će posetiti Parlament Danske a biće im organizovane raznovrsne zabavne aktivnosti kako bi upoznali Dansku kao evropsku državu.

-Poziv da dođem na razgovor u Beograd povećao je moje nade da ću uspeti da se izborim za putovanje, -kaže Ivana, -pitali su nas o školi, Evropskoj uniji, planovima za školovanje. Mislim da je za moj izbor presudan bio odgovor da želim da putujem i naučim nešto korisno kako bih kada odrastem ja bila ta koja će sa drugima voditi ovu zemlju ka boljoj budućnosti. I zamislite, kada su mi javili da sam izabrana da putujem u Dansku, slučajno sam baš bila u Beogradu na ulici. Od radosti sam počela da skačem, glasno se smejem i mogu misliti na šta je to ličilo prolaznicima.

Prva grupa srednjoškolaca u Danskoj je bila krajem novembra prošle godine, a druga, u kojoj je i Ivana, jedina iz Severnobačkog okruga, na put kreće 22.marta.

 

Izvor: Građanski list
Postavljeno pre 15 godina i 4 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 2439
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.