Komentara: 16
Pregleda: 2287

Ivanišević: Plansko i neprekidno ulaganje u Vojvodinu daje rezultate

08.07.2022. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
Ivanišević: Plansko i neprekidno ulaganje u Vojvodinu daje rezultate

Samo Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam ove godine uložiće 500 miliona dinara u razvoj privrede i turizma i podršku zapošljavanju, a tu su i druga izdvajanja Pokrajinske vlade, zahvaljujući kojima Vojvodina u prvih pet meseci beleži rast u industrijskoj proizvodnji, građevinarstvu, spoljnotrgovinskoj razmeni, broju turista a jedino što se smanjuje, na našu radost, je broj nezaposlenih – kaže za naš sajt Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

S obzirom na opštu krizu koja nas okružuje, u kakvoj situaciji se trenutno nalazi vojvođanska privreda?

- Ako pogledamo analizu kretanja makroekonomskih indikatora u AP Vojvodini, urađenu od strane Privredne komore Vojvodine, možemo da vidimo rast mnogih parametara. U periodu od januara do maja godine, u odnosu na isti period prethodne godine, industrijska proizvodnja u Srbiji je zabeležila rast od 3,3 odsto, dok je na nivou AP Vojvodine u istom periodu zabeležen rast od 7,5 odsto. Povećanje fizičkog obima proizvodnje zabeleženo je u 15 od ukupno 24 proizvodne oblasti prerađivačke industrije Pokrajine. Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena AP Vojvodine u istom periodu iznosila je 9,2 milijarde evra (34,9 odsto spoljnotrgovinske robne razmene Republike Srbije), što je za 53,6 odsto više u odnosu na razmenu ostvarenu u prvih pet meseci 2021. Privrednici iz Subotice i cele Vojvodine agilno apliciraju za subvencije, veliki deo dobijenih sredstava je bespovratan i uložen na pravi način, i to, uz ulaganje inostranih kompanija, daje ovako dobre rezultate.

Ivanišević: Plansko i neprekidno ulaganje u Vojvodinu daje rezultate

GRAĐEVINARSTVO - Po podacima PKV u prvom kvartalu 2022. godine vrednost građevinskih radova izvedenih u Republici Srbiji smanjena je za 5,9 odsto u stalnim cenama, dok je na teritoriji AP Vojvodine zabeležen rast od 2,5 odsto. Od januara do aprila u Srbiji je izdato ukupno 8.658 građevinskih dozvola, najviše na području Vojvodine - 3.332 građevinskih dozvola što je 23,4 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Vaš resor je i turizam, kakve rezultate su dala ulaganja u ovoj oblasti?

- Rezultatima možemo da budemo ponosni. Tokom prvih pet meseci beleži se 236.767 dolazaka turista u Vojvodinu, što je za 89,9 odsto više u odnosu na isti period 2021. godine. Domaći turisti su činili 57,3 odsto, a strani 42,7 odsto posetilaca. U odnosu na isti period prethodne godine, broj dolazaka domaćih turista povećan je za 44,5 odsto, a stranih turista za čak 228,3 odsto! U ovom periodu na teritoriji Vojvodine bilo je 657.034 registrovanih noćenja, što je za 50,4 odsto više nego lani. Broj noćenja domaćih turista povećan je za 24,2 odsto, a stranih turista za čak 98,2 odsto. Upravo to smo želeli da postignemo ulaganjem u turističke kapacitete i promociju bogate turističke ponude – da privučemo više posetilaca, da im ponudimo atraktivne sadržaje i da se oni zadrže duže. Sa radošću mogu da kažem da je 99.2 odsto novca koje smo opredelili u ovaj sektor upotrebljeno na adekvatan način što pokazuje veliku želju ljudi u turizmu da razviju turističke potencijale. Tu, naravno, prednjače Palić i Fruška gora, a tu su i druge destinacije. Turistička sezona je tek pred nama, a ako se po jutru dan poznaje imaćemo čime da se pohvalimo.

Ivanišević: Plansko i neprekidno ulaganje u Vojvodinu daje rezultate

Da li su i u oblasti zapošljavanja brojke ovako optimistične?

- U prvom kvartalu ove godine na nivou Vojvodine bilo je ukupno 574.833 zaposlenih lica, što je za 0,9 odsto ili 4.867 lica više u odnosu na prvi kvartal prethodne godine. Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Vojvodini je na kraju maja bilo 91.913 aktivno nezaposlenih lica što je za 19,7 odsto ili 22.551 lica manje u odnosu na maj prethodne godine, a za 2,7 odsto ili 2.563 lica manje u odnosu na april. Stopa nezaposlenosti u Vojvodini je 9.7 odsto. Ove brojke ogledalo su, kako ulaganja tako i podršci zapošljavaju za koju smo samo tokom ove godine izdvojili 47 miliona dinara. Ponosni smo što je zahvaljujući sredstvima koje izdvaja sekretarijat sačuvano više od četiri hiljade radnih mesta i otvoreno više od 500 novih u celoj Vojvodini.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 1 nedelju
Komentara: 16
Pregleda: 2287

Povezana vest

Povezane teme

Nenad Ivanišević

privreda subotica

Turizam Subotica

privredni razvoj

turizam palić

turizam

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.