Komentara: 9
Pregleda: 5115

Izabrani lekar pa overa knjižice

02.06.2012. u 18:10h
Izvor: SuMedija
Građani koji do sada nisu izabrali bar jednog lekara, od ponedeljka 3. juna neće moći da overe zdravstvene knjižice. Čim to urade ponovo stiču pravo na overu ovog važnog zdarvstvenog dokumenta.
Izabrani lekar pa overa knjižice

Prema izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju, osim izabranog lekara, uslov za overu knjižica je i da poslodavci redovno uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje.

Na teritoriji Republike Srbije svog lekara je izabralo oko 6,7 miliona ili 81 odsto građana. U domovima zdravlja u Beogradu je, na primer, lekara izabralo više od 92 odsto građana.

U subotičkom Dečijem dispanzeru i ambulantama opšte prakse Doma zdravlja pedijatra odnosno lekara je izabralo oko 72 odsto dece i odraslih. U drugim službama je statistika znatno lošija. U Dispanzeru za žene se, na primer, svega 26 odsto pacijenata opredelilo za svog ginekologa.

Cilj uvođenja mere obaveznog izbora lekara je uspostavljanje efikasnijeg i boljeg zdravstvenog sistema, kao i da se pozivanjem na preventivne i skrining preglede i programe spreči nastanak većih oboljenja, odnosno da se više od 80 odsto potreba pacijenata zadovolji na nivou primarne zdravstvene zaštite.

Saki izbarani lekar bi ubuduće trebalo da poziva svoje pacijente na preventivne i skrining programe i da se ostvari bolja veza između lekara i pacijenata.

Ukoliko neko od pacijenata nije zadovoljan svojim lekarom, on može i ima pravo da promeni lekara, a zdravstvene ustanove su dužne da im to i omoguće.

Agencija za borbu protiv korupcije je ranije upozorila da je obavezivanje građana da do 3. juna moraju izabrati lekara predstavlja uskraćivanje Ustavom zagarantovanih prava na zdravstvenu zaštitu i otvara mogućnost za korupciju.

Pomoćnik ministra Zorica Pavlović rekla je da je odredba Zakona o zdravstvenom osiguranju koja propisuje da građani do 3. juna izaberu lekara prošla mišljenje svih resornih ministarstava i nadležnih ustanova i pre usvajanja nije bilo nikakvih primedbi na račun njene ustavnosti.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 12 godina i 1 mesec
Komentara: 9
Pregleda: 5115
Povezane teme

izabrani lekari subotica

zdravstvena knjižica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.