Komentara: 78
Pregleda: 13734
Video
Foto

Izabrano novo gradsko rukovodstvo – Stevan Bakić i dalje gradonačelnik Subotice

10.07.2024. u 08:40h > 15:21
Izvor: Subotica.com
Većinom glasova, na današnjoj konsituitivnoj sednici Skupštine grada Subotice odlučeno je da prvi čovek našeg grada u narednom periodu i dalje bude Stevan Bakić, nosilac liste „Aleksandar Vučić – Subotica sutra“, koja je na lokalnim izborima osvojila najviše glasova sugrađana.
Izabrano novo gradsko rukovodstvo – Stevan Bakić i dalje gradonačelnik Subotice

Izboru gradonačelnika prethodilo je konstituisanje lokalnog parlamenta kojim će presedavati Daniel Đivanović (SVM), sa zamenikom Nebojšom Crnogorcem (SPS) i sekretarom Đulom Ladockim (SVM). U najvišem rukovodstvu Grada Subotice biće i Čila Goli, zamenica gradonačelnika, i članovi Gradskog veća Robert Tot (SVM) za oblast komunalnih  delatnosti i razvoja, Marko Marić (PUPS) za oblast privrede, Hajnalka Bognar Pastor (SVM) za oblast poljoprivrede i zaštite životne sredine, Milanka Kostić (SNS)  za oblast obrazovanja i kulture, Đenđi Seleši (PS) za oblast socijalne zaštite i zdravstva, Nataša Aleksić (SDPS) za oblast sporta i omladine i Hargita Erči (SVM) za oblast turizma, investicija i međunarodne saradnje.

Zahvaljujući se na poverenju i časti da u drugom mandatu bude na čelu Subotice, gradonačelnik Stevan Bakić poručio je da će i u narednom periodu biti usmeren na aktivnosti u realizaciji investicija, kako najavljenih tako i novih, uz nezaobilaznu finansijsku stabilnost grada i saradnju sa višim nivoima vlasti.

Izabrano novo gradsko rukovodstvo – Stevan Bakić i dalje gradonačelnik Subotice

- Zaista je čast zavredeti da i drugi mandat budem gradonačelnik Subotice i tu funkciju ću obavljati punog srca i snage. Radićemo još odgovornije, da opravdamo poverenje građana. Radićemo na privlačenju domaćih i stranih investitora, završićemo započete projekte a započeti ono što smo najavili poput rekonstrukcije vrtića, izgradnju ambulante na Paliću, izgradnje biciklističkih staza, postavljanja teretana na otvorenom... Nastavljamo da ulažemo u putnu infrastrukturu, krajem novembra očekujemo završetak izgradnje brze pruge, a potom ćemo urediti sve ulice koje su oštećene prilikom tih radova. Čekamo upotrebnu dozvolu i otvaranje zgrade Narodnog pozorišta, a sve je pripremljeno i za rekonstrukciju Opšte bolnice – najavio je deo svojih planova gradonačelnik Bakić.

U kabinetu predsednika Skupštine grada upriličena je primopredaja dužnosti između bivšeg presedavajućeg Balinta Pastora i novoizabranog Daniela Đivanovića.

Izabrano novo gradsko rukovodstvo – Stevan Bakić i dalje gradonačelnik Subotice

- Kao što bi Ištvan Pastor govorio, lestvica je postavljena visoko da dvogledom ne možemo dosegnuti. Tako je bilo u slučaju vođenja Skupštine grada od strane mog prethodnika a ja ću dati sve od sebe da uspešno nastavim to što je on započeo. Želim da nastavim sa praksom da se sednice održavaju svakog prvog četvrtka u mesecu i da im prethodi konferencija za medije – ističe Đivanović. – Očekujem od svih odbornika da poštuju poslovnik, verujem da ćemo imati konstruktivne rasprave i da neće biti problema.

Ako se po jutru dan poznaje i nastupima odbornika vlasti i opozicije u ovom sazivu Skupštine grada zasedanja neće biti dosadna.

Izabrano novo gradsko rukovodstvo – Stevan Bakić i dalje gradonačelnik Subotice

- Kao što smo obećali, bićemo oči i glas naših sugrađana. Budući da imam ista i slična personalna rešenja u vladajućoj većini, očekujemo da nastave putem kojim su vodili Suboticu do sada- putem brojnih neispunjenih obećanja i pokušaja da se drugi glas ne čuje. Svemu što je loše po građane i Suboticu mi ćemo se opirati, a i ono što urade dobro ćemo ponovo pretresti da bismo se uverili u njihove iskrene namere – poručuje Nela Tonković, nosilac liste „Subotica protiv nasilja“.

Podsetimo, na izborima održanim 2. juna, najviše mandata osvojila je lista „Aleksandar Vučić - Subotica sutra“ – 35, drugi je bila lista "Balint Pastor - Savez vojvođanskih Mađara" sa osvojenih 19 mandata, na trećem "Subotica protiv nasilja - biram Suboticu – Nela Tonković" 10 mandata i manjinska koalicija "DSHV - SPP - Tomislav Žigmanov" sa 3 odbornika.

Izabrano novo gradsko rukovodstvo – Stevan Bakić i dalje gradonačelnik Subotice

 

Najvažnije tokom konstitutivne Skupštine:

13:09 - Sednica je završena

12:59 - Proširenjem dnevnog reda usvojena su rešenja o ostavkama odbornika koji su preuzeli druge funkcije koje su u sukobu interesa u lokalnoj vlasti.

12:48 - Gradonačelnik Bakić se zahvalio na podršci i kratko predstavio program za naredne 4 godine sa timom ljudi koje je izabrao. Više o ovome u posebnoj vesti.

Izabrano novo gradsko rukovodstvo – Stevan Bakić i dalje gradonačelnik Subotice

12:45 - Skuština je usvojila predlog za gradonačelnika i članove Gradskog veća. Podršku predlogu dalo je 55 odbornika, protiv je glasalo osmoro. Novi-stari gradonačelnik je Stevan Bakić, njegov zamenik Čila Goli.

12:18 - U toku je tajno glasanje za usvajanje predloga za gradonačelnika (Stevan Bakić), kao i članove Gradskog veća.

11:09 - Predloženi su članovi Gradskog veća, a oni su:

  • Robert Tot - oblast komunalnih  delatnosti i razvoja
  • Marko Marić - oblast privrede
  • Hajnalka Bognar Pastor - oblast poljoprivrede i zaštite životne sredine
  • Milanka Kostić - oblast obrazovanja i kulture
  • Đenđi Seleši - oblast socijalne zaštite i zdravstva
  • Nataša Aleksić - oblast sporta i omladine
  • Hargita Erči - oblast turizma, investicija i međunarodne saradnje

Za zamenika gradonačelnika predložena je Čila Goli.

U toku je rasprava.

Odbornica Nela Tonković još jednom se požalila da su kasno dostavljene biografije, te da mnogi nisu upoznati sa likom i delom predloženih. Odbornik Luka Vučinac izneo je niz zamerki u rukovođenju gradom, strategijom planiranja i odnosu prema gradskoj imovini. Kritici dosadašnjeg rada prethodnog rukovodstva grada pridružio se i Robert Damjanović Čokić.

10:59 - Na redu je tačka dnevnog reda izbora gradonačelnika i članova Gradskog veća.

10:54 - Od 63 odbornika koji su učestvovali u glasanju 55 je glasalo ZA a 8 PROTIV imenovanja Nebojše Crnogorca. Prihvaćeni kandidat je zauzeo mesto i preuzeo funkciju koju je obavljao u prethodnom mandatu.

10:28 - Za zamenika predsednika Skupštine je predložen Nebojša Crnogorac. Sledi tajno glasanje.

10:16 - Đivanović se kratko obratio, zahvalio na podršci i najavio da će se truditi da maksimalno korektno, pravično i u skladu sa Zakonom obavlja funkciju koja mu je poverena. Na predlog samog predsednika za sekretara je izabran Đula Ladocki (Za 54 / Protiv 8).

Izabrano novo gradsko rukovodstvo – Stevan Bakić i dalje gradonačelnik Subotice10:14 - Odbornici (67) su sa 54 glasa ZA podržali Đivanovića za predsedavajućeg Skupštine Subotice, dok je devetoro bilo protiv.

9:38 - Nakon što su se Janoš Nagel (SVM) i Stevan Bakić (SNS) obratili pred govornicom i podržali kandidata, obratila se odbornica Nela Tonković koja je zamerila što je biografija kandidata dostavljena uoči početka sednice. Istim povodom izašao je i Tomislav Stantić koji je podsetio predsedavajućeg da sav skupštinski materijal mora biti dostavljen odbornicima 5 dana uoči početka sednice. Privremeni predsednik Skupštine obrazložio je ovu situaciju tako što je potvrda za kandidata stigla tek kasnije sinoć, kao i da su svi odbornici dobili materijal u isto vreme, a da je dnevni red barem 5 dana na zvaničnom gradskom sajtu.

9:30 - Tajnim glasanjem, 50 odbornika predložilo je Daniela Đivanovića za predsednika Skupštine, u toku je rasprava povodom predloženog kandidata.

9:29 - Predati sastavi odborničih grupa

9:28 - Odbornici su naglas pročitali svečanu zakletvu

9:26 - Usvojen izveštaj Verifikacionog odobra, svi odbornički mandati su potvrđeni.

Izabrano novo gradsko rukovodstvo – Stevan Bakić i dalje gradonačelnik Subotice

9:11 - U toku je procedura verifikacije mandata odbornika

9:08 - Već pri usvajanju dnevnog reda opozicija je glasala protiv, sa jednim uzdržanim glasom.

8:54 - Do izbora novog predsednika Skupštinom će predsedavati Mitar Samardžić iz redova SNS-a, a pomagaće mu Đula Ladocki, dosadašnji sekretar Skupštine.

8:50 - Budući odbornici polako zauzimaju svoja mesta u klupama Velike većnice, početak sednice zakazan je za 9 časova.

Izvor: Subotica.com
Konstitutivna sednica Skupštine Subotice Konstitutivna sednica Skupštine Subotice Konstitutivna sednica Skupštine Subotice Konstitutivna sednica Skupštine Subotice Konstitutivna sednica Skupštine Subotice Konstitutivna sednica Skupštine Subotice Konstitutivna sednica Skupštine Subotice Konstitutivna sednica Skupštine Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 dana i 17 časova
Komentara: 78
Pregleda: 13734
Povezane teme

sednica gradskog parlamenta

sednica lokalnog parlamenta

sednica skupštine grada

konstitutivna sednica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.