Pregleda: 1998

Izbori za gradsku skupštinu - 10 pitanja za listu "Bunjevci za Suboticu - Savez bačkih Bunjevaca“

19.06.2020. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Lista "Bunjevci za Suboticu - Savez bačkih Bunjevaca“ na izborima za lokalni parlament nastupiće pod rednim brojem 6. Nosilac liste je Mirko Bajić (SBB), a u nastavku pogledajte njegove odgovore na 10 postavljenih pitanja.
Izbori za gradsku skupštinu - 10 pitanja za listu "Bunjevci za Suboticu - Savez bačkih Bunjevaca“

1. Kako zadržati mlade u Subotici?

Nema posebne formule kojom se mogu mladi zadržati da ne traže sebi bolje uslove i perspektivu. Uostalom, to je njihovo pravo. Mi imamo obavezu da stvaramo takav ambijent, i politički i privredni, da mogu ostvariti svoje ambicije tu gde su rođeni i gde su im roditelji.

2. Predložite do pet infrastrukturnih projekata koji bi trebalo da se realizuju u naredne četiri godine

Ne treba otvarati nove kapitalne projekte čija realizacija nije unapred u potpunosti obezbeđena. Neophodno je završiti započete, posebno Narodno pozorište. Mora se naći način da se sanira šteta koja je nastala megalomanskim projektom iz ranijeg perioda, a to je "bazen" u Dudovoj šumi, na koji su gotovo svi zaboravili.

3. Kako stimulisati lokalnu privredu i preduzetnike na veću aktivnost i odlučniji nastup na tržištu?

Svima treba pružiti jednake uslove, a onda svako neka sebi traži najbolju perspektivu.

4. Šta su najveći problemi Subotice danas? Gde su potrebne najhitnije promene?

Još uvek nerešeni problemi u komunalnoj infrastrukturi. Dovoljno je reći samo to da gotovo u najstrožem centru grada ima ulica koje liče na seoske puteve.

5. Perspektiva Palića - kako vidite razvoj naselja, koje fokusne tačke treba da obeleže naredne četiri godine?

Palić je bez sumnje ogroman potencijal, ali u dugom perodu zapostavljen. Mora se naći način i sredstva da se Palić uredi, ne samo infrastrukturno – sređeni parkovi i obala, nego da bude atraktivan u sadržajima. Kao prioritet treba usmeriti aktivnosti na rešavanju otpadnih voda iz celog naselja Palić, tako da se povežu sa prečistačem, a koje se još uvek ulivaju direktno u jezero.

Izbori za gradsku skupštinu - 10 pitanja za listu "Bunjevci za Suboticu - Savez bačkih Bunjevaca“

6. Kako bi ste pomogli kulturi u gradu da stane na noge i kako biste motivisali umetnike da stvaraju i prezentuju?

Kulturne delatnosti u gradu i pristup kulturnim manifestacijama, kao i podrška kulturnim aktivnostima nacionalnih manjina, mora doživeti radikalne promene. Sa pozicije bunjevačke nacionalne zajednice, koju naša lista predstavlja, zahtevamo da se bunjevačkoj zajednici vrate oduzeta kulturna dobra i da se Bunjevcima u Subotici obezbede potpuno jednaka prava u oblasti kulture u odnosu na to u kojoj meri druge nacionalne zajednice u Subotici to već imaju. Da „Dužijanca“ kao manifestacija, bude u potpunosti gradska manifestacija, a da se „Dan dužijance“ kao nacionalni praznik Bunjevaca, podrži u daleko većoj meri nego kako je to sada.

7. Da li je socijalna politika grada adekvatna socijalnom stanju građana? Šta je potrebno da se uradi bolje / drugačije?

Mislimo da jeste, mada je uvek moguće i više i bolje.

8. Subotica - grad sportova, da li je to samo ono što želimo da čujemo ili nešto što (ponovo) treba da postane realnost?

Mora ponovo postati realnost! Danas je to nažalost samo nešto čega se sećamo sa setom. Veliki je broj vrhunskih sportista doprineo ugledu našeg grada. Da bi se takva sportska klima vratila, nikako nije dovoljno imati samo profesionalni sport, neophodno je sport vratiti u škole, vratiti sport mladima, tako što će grad stimulisati sportske aktivnosti mladih u amaterizmu, organizaciono, infrastrukturno i finansijski.

9 Festivali i kulturne manifestacije su bogatstvo našeg grada, kako biste dugoročno rešili njihovo finansiranje i time sačuvali kontinuitet?

Tako što se moraju odrediti koje su kulturne manifestacije i festivali tradicionalno gradske i kapitalne. Takve manifestacije se moraju posebno budžetski sufinansirati a ne da su sve manifestacije i festivali u istom „košu“ na konkursima koji se raspisuju za sufinansiranje projekata u kulturi.

10. Po čemu Subotica treba da bude prepoznatljiva?

Po multikulturalizmu, po multijezičnosti, po toleranciji, po suživotu i međusobnom uvažavanju i poštovanju.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 9 meseci
Pregleda: 1998

Povezane vesti

Povezane teme

mirko bajić

savez bačkih bunjevaca

izbori2020

Komentarisanje ove vesti nije moguće.