Pregleda: 3819

Izbori za gradsku skupštinu - 10 pitanja za listu "Dr. Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka"

19.06.2020. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Lista "Dr. Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka" na izborima za lokalni parlament nastupiće pod rednim brojem 2. Nosilac liste je Luka Radulović, a u nastavku pogledajte njegove odgovore na 10 postavljenih pitanja.
Izbori za gradsku skupštinu - 10 pitanja za listu "Dr. Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka"

1. Kako zadržati mlade u Subotici?

Kako bi mladi u budućnosti prepoznali Suboticu, kao privlačno mesto za život, neophodno je unaprediti uslove života, obrazovanja, zdravstva, zapošljavanja. Dualno obrazovanje, obrazovni profili koji odgovaraju potrebama tražnje za nova radna, “Slobodna zona” sa više od  6.500 zaposlenih, povećanje plata, započete investicije u gradu i na Paliću, osnov su da generacije koje dolaze mogu da planiraju sigurniju budućnost.

2. Predložite do pet infrastrukturnih projekata koji bi trebalo da se realizuju u naredne četiri godine

U naredne četiri godine neophodno je nastaviti sa realizacijom i završiti započete infrastrukturne projekte vodovoda i kanalizacije, pozorište, puteve, bolnicu, vrtiće, škole.
Komunalna infrastruktura – izgradnja kanalizacije na Paliću, poboljšanje rada prečistača
Kultura: Završetak adaptacije zgrade Narodnog pozorišta; adaptacija fasada u centru grada
Turizam: Završetak radova na izgradnji akva parka i velnes centra na Paliću.
Rekonstrukcija Opšte bolnice Subotice.
Sportska infrastruktura - obnova Gradskog stadiona
Modernizacija železnice, izgradnja brze pruge od Beograda do Budimpešte

3. Kako stimulisati lokalnu privredu i preduzetnike na veću aktivnost i odlučniji nastup na tržištu?

Srpska radikalna stranka zalaže se za redefinisanje programa subvencionisanja stranih investitora, za povećanje ulaganja i subvencija domaćim poljoprivrednicima. Potrebna je veća angažovanost Privredne komore, bolja dostupnost informacija za preduzetnike, poljoprivrednike o načinima finansiranja, raspoloživim fondovima, mogućnosti zajedničkog nastupa na sajmovima i konferencijama. Akcenat je na izvozu gotovih proizvoda, brendiranje istih u cilju uspešnog poslovanja na domaćem i inostranom tržištu.

4. Šta su najveći problemi Subotice danas? Gde su potrebne najhitnije promene?

U poslednje četiri godine uloženo je i urađeno mnogo, u smislu završetka započetih investicija (Y-krak, koji je započet pre 30 godina), nastavak adaptacije Narodnog pozorišta, izgradnja kanalizacione mreže na Paliću, detektovano je deset kritičnih tačaka vodovodne i kanalizacione mreže, mesta koja uzrokuju mnogobrojne probleme našim sugrađanima usled obilnih padavina. U narednom periodu cilj je adekvatnim, kvalitetnim projektima rešiti infrastrukturne probleme, završiti kapitalne investicije izgradnje akva parka i velnes centra na Paliću, kao i adaptacija zgrade Narodnog pozorišta.

 

5. Perspektiva Palića - kako vidite razvoj naselja, koje fokusne tačke treba da obeleže naredne četiri godine?

Grad Subotica i Palić kao destinacija dobili su status prve kategorije turističkog mesta u Republici Srbiji, pored Beograda, Novog Sada, Vrnjačke Banje, Zlatibora i Niša. Završetak izgradnje akva parka i velnes centra na Paliću, kreiranje novih kulturnih sadržaja i turističkih proizvoda, povećanje smeštajnih kapaciteta i ugostiteljskih usluga, otvaranje novih radnih mesta prioriteti su razvoja Palića i osnov za privlačenje novih investicija. Palić sa bogatim arhitektonskim nasleđem secesije: Vodeni toranj, Ženski štrand, Velika terasa, kao i biser Letnja pozornica, mesto održavanja Festivala evropskog filma Palić, razlog su za povećanje broja noćenja i turista iz zemlje i inostranstva.

Izbori za gradsku skupštinu - 10 pitanja za listu "Dr. Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka"

6. Kako bi ste pomogli kulturi u gradu da stane na noge i kako biste motivisali umetnike da stvaraju i prezentuju?

Subotica je multikulturalni, multinacionalni i multikonfesionalni grad bogatog kulturnog sadržaja. Tokom godine pored mnogobrojnih festivala i manifestacija, održavaju se koncerti, izložbe, predstave Narodnog pozorišta i gostujuće predstave, kulturni događaji u organizaciji udruženja građana. Kako bi zadržali mlade umetnike, sačuvali tradiciju, privukli novu publiku potrebno je veći akcenat staviti na razvoj kreativne industrije.

7. Da li je socijalna politika grada adekvatna socijalnom stanju građana? Šta je potrebno da se uradi bolje / drugačije?

Država treba da garantuje da najniža plata i penzija prate potrošačku korpu i da se najniža primanja usklađuju kvartalno, a na osnovu zvaničnih podataka Republičkog zavoda za statistiku. U gradu Subotici stopa nezaposlenosti je mala. Odgovarajućim programima neophodno je motivisati ljude da se prekvalifikuju i obrazuju za ona zanimanja koja odgovaraju tražnji u poslovnom okruženju. Sa većim brojem zaposlenih smanjuje se broj socijalno ugroženih stanovnika, obezbeđuje bolja zdravstvena i socijalna zaštita, podiže se standard života svih građana.

8. Subotica - grad sportova, da li je to samo ono što želimo da čujemo ili nešto što (ponovo) treba da postane realnost?

Da bi našim najmlađim stanovnicima sport postao sastavni deo života, da bi se podstakli da se bave fizičkim aktivnostima neophodno je da se nastavi sa ulaganjem u sportsku infrastrukturu. Subotica je grad šampiona, naši sugrađani osvajači medalja, dodatni su uzor i motiv mladima da svojim talentom i radom postanu uspešni sportisti. Potrebno je obezbediti veću podršku klubovima da bi zadržali svoj status prvoligaša, kao i onima koji su izgubili taj status da ga vrate.

9 Festivali i kulturne manifestacije su bogatstvo našeg grada, kako biste dugoročno rešili njihovo finansiranje i time sačuvali kontinuitet?

Grad Subotica prepoznat je na kulturnoj mapi festivala u zemlji, regionu i svetu po Festivalu evropskog filma Palić, Međunarodnom festivalu pozorišta za decu, festivalu Desire, Interetno, Summer 3 festivalu; tradicionalnim manifestacijama Dužijance, Zavičajnim danima i mnogim drugim u multikultulturalnoj, multinacionalnoj i multikonfesionalnoj zajednici. Da bi se obezbedio njihov kontinuitet neophodno definisati mehanizam finansiranja na svim nivoima, od Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i Grada Subotice, u smislu da se ranije raspisuju konkursi i da su za najznačajnije kulturne manifestacije i festivale zagarantovani iznosi sredstava neophodni za njihovu realizaciju.

10. Po čemu Subotica treba da bude prepoznatljiva?

Grad Subotica, najseverniji grad Republike Srbije, prepoznat je kao turistička i kulturna destinacija u regionu. Pred turistima šetnja po gradu otvara novu stranicu iz bajke sa vrhunskim objektima secesije: Gradskom kućom, Sinagogom, Rajhlovom i Demeter palatom; Vodenim tornjem, Ženskim lidom i Velikom terasom na Paliću. Kulturni događaji, mnogobrojni salaši, bogata gastronomska ponuda, gostoprimstvo ljudi komponente su za brendiranje grada Subotice.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 9 meseci
Pregleda: 3819

Povezane vesti

Povezane teme

srpska radikalna stranka

izbori2020

luka radulović

Komentarisanje ove vesti nije moguće.