Pregleda: 2340

Izbori za gradsku skupštinu - 10 pitanja za listu "Hrvatski demokratski forum"

19.06.2020. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Hrvatski demokratski forum (HDF) na izborima za lokalni parlament nastupiće pod rednim brojem 9. Nosila liste je Zvonimir Perušić, a u nastavku pogledajte njegove odgovore na 10 postavljenih pitanja.
Izbori za gradsku skupštinu - 10 pitanja za listu "Hrvatski demokratski forum"

1. Kako zadržati mlade u Subotici?

Mladi idu tamo gde im je bolje i nemoguće ih je prevariti. Dok god ekonomska situacija u zemlji bude takva da je na nekom drugom mestu bolje živeti, oni će odlaziti. A, pošto se poboljšanje životnog standarda u našoj zemlji neće dogoditi preko noći, neophodno je imati sveobuhvatnu državnu politiku za budućnost mladih, pri čemu lokalna samouprava svojim parcijalnim politikama podrške samo pridonosi državnim merama.

Bitan je i ambijent u kome živimo, a u kome je recimo moguće da jedna osoba prigrabi sebi pet plaćenih javnih funkcija, što deluje destimulativno na mlade. Dok god postoje takvi primeri, mladi svakako neće videti svoju šansu ovde.

2. Predložite do pet infrastrukturnih projekata koji bi trebalo da se realizuju u naredne četiri godine

To su: izgradnja javne vodovodne i kanalizacione mreže u Tavankutu i Ljutovu, završetak širenja kanalizacione mreže na Paliću, završetak Akva parka i izgradnja Medical spa centra na Paliću, završetak izgradnje Narodnog pozorišta i uklanjanje divljih deponija u gradu, prigradskim naseljima i u Kelebijskoj šumi.

3. Kako stimulisati lokalnu privredu i preduzetnike na veću aktivnost i odlučniji nastup na tržištu?

Pre svega, pojednostaviti procedure otvaranja i vođenja preduzeća, inspekcijski nadzor prilagoditi uslovima na tržištu i finansijskim mogućnostima preduzetnika, pojedine grane privrede, kao što je turizam, stimulisati dodatnim merama. Trebalo bi opredeliti se za turizam kao ključnu granu privrede, iskoristiti potencijale koji za to postoje i, shodno tome, planski graditi infrastrukturne i druge objekte, a promociju turističke ponude usmeriti na sva potencijalna tržišta kako domaćih tako i stranih turista.

4. Šta su najveći problemi Subotice danas? Gde su potrebne najhitnije promene?

Neasfaltirane ulice u gradu i prigradskim naseljima, kao i brojne rupe na asfaltu koji je dotrajao su najvidljiviji problemi. Zatim, divlje deponije na širem području grada i u gotovo svim vangradskim naseljima guše život građana. Otpad odložen i nagomilan na nepropisnim mestima uklanja se samo volonterskim “ad hoc” akcijama malobrojnih entuzijasta, a, zapravo, to mora da bude sistemska aktivnost lokalne samouprave. Istovremeno, sprečavanje odlaganja smeća izvan gradske deponije mora biti neprekidna aktivnost inspekcijskih organa i zbog toga bi trebalo uvesti danonoćna dežurstva inspekcijskih službi i drastično povećati kazne za prekršaje iz oblasti zaštite životne sredine.

5. Perspektiva Palića - kako vidite razvoj naselja, koje fokusne tačke treba da obeleže naredne četiri godine?

Palićko jezero je u središtu turizma Subotice. Završetak izgradnje kanalizacione mreže na Paliću obezbediće čistije jezero, izgradnja Akva parka će predstavljati zamajac u dodatnom pokretanju turističkih aktivnosti na Paliću, dok bi izgradnja Medicinskog spa centra i izgradnja banje mogla biti početak povratka lečilišnom turizmu. Ne zaboravimo, u vremenu pre sto i više godina Palić je širom Evrope bio izuzetno popularno banjsko lečilište.

Izbori za gradsku skupštinu - 10 pitanja za listu "Hrvatski demokratski forum"

6. Kako bi ste pomogli kulturi u gradu da stane na noge i kako biste motivisali umetnike da stvaraju i prezentuju?

Suština je pravilna i pravedna raspodela javnih sredstava u kulturi, pogotovo u kulturi manjinskih zajednica. Za manjine je od životne važnosti ukloniti koruptivni pristup raspodeli budžetskog novca, kako bi se izbeglo neprekidno finansiranje uvek istih amaterskih udruženja i pojedinaca. Sadašnjim načinom finansiranja, kada se o raspodeli javnog novca odlučuje na nivou nacionalnih saveta nacionalnih manjina, odnosno, u slučaju hrvatske zajednice na nivou jednog čoveka, mnogi kulturni sadržaji ostaju neostvareni. Ukinuti političku podobnost kao kriterijum za raspodelu i odlučivanje o raspodeli vratiti u demokratske institucije Grada.

7. Da li je socijalna politika grada adekvatna socijalnom stanju građana? Šta je potrebno da se uradi bolje / drugačije?

Socijalna pomoć mora biti dostupna svima kojima je neophodna, ali samo njima. Rigoroznim kontrolama sprečiti praksu da socijalnu pomoć i druge beneficije primaju oni koji imaju nelegalne izvore primanja. Izvršiti reviziju izdatih rešenja o socijalnoj pomoći.

8. Subotica - grad sportova, da li je to samo ono što želimo da čujemo ili nešto što (ponovo) treba da postane realnost?

Vrhunski sport je komercijalizovan i privatizovan, a aktivnosti lokalne samouprave bi morale biti usmerene ka bazičnom, amaterskom sportu u gradu i prigradskim naseljima. Svim amaterskim sportskim klubovima morala bi biti obezbeđena osnovna infrastruktura, da se ne bi desilo ono što se, recimo, događa sa fudbalskim klubom u Maloj Bosni, čijim je prostorijama na terenu godinama bila isključena električna energija, a voda im je i sada isključena zbog nemogućnosti plaćanja računa.

9 Festivali i kulturne manifestacije su bogatstvo našeg grada, kako biste dugoročno rešili njihovo finansiranje i time sačuvali kontinuitet?

Pravilnom i pravednom raspodelom javnog novca namenjenog kulturnim događajima. Žetvene svečanosti Dužijanca potrebno je izdići u rang kulturnog leta Subotice koje traje nedeljama, odnosno gotovo celo leto, sa nizom manifestacija na trgovima i ulicama. Dužijanca je tradicionalna manifestacija iznikla iz hrvatske zajednice, ali u njenim plodovima nekada su uživali svi građani ovog grada. Zalagaćemo se da tako bude i u buduće.

10. Po čemu Subotica treba da bude prepoznatljiva?

Pre svega po turističkoj ponudi. Brendiranje secesije, Dužijance i lečilišnog turizma trebali bi biti osnova privlačenja turista i iz zemlje i iz inostranstva, pa čak i iz udaljenih zemalja kao što je recimo Kina. Moramo iskoristiti činjenicu da je Srbija jedna od retkih evropskih zemalja za koju državljanima mnogih zemalja nije potrebna viza i koji su poslednjih godina sve češći gosti subotičkih i palićkih hotela i drugih smeštajnih kapaciteta.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 10 meseci
Pregleda: 2340

Povezane vesti

Povezane teme

hrvatski demokratski forum

izbori2020

Komentarisanje ove vesti nije moguće.