Pregleda: 3258

Izbori za gradsku skupštinu - 10 pitanja za listu "Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije (SPS)"

19.06.2020. u 00:00h
Lista "Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije (SPS)" na izborima za lokalni parlament nastupiće pod rednim brojem 5. Nosilac liste je Nebojša Crnogorac, a u nastavku pogledajte odgovore Odbora na 10 postavljenih pitanja.
Izbori za gradsku skupštinu - 10 pitanja za listu "Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije (SPS)"

1. Kako zadržati mlade u Subotici?

Mlade možemo zadržati stvaranjem uslova za produktivno zapošljavanje i sigurnost; stanbeno zbrinjavanje mladih formiranjem problemski orijentisanih fondova. Unapredićemo zastitu dece I omladine I podizati kvalitet njihovih aktivnosti.

2. Predložite do pet infrastrukturnih projekata koji bi trebalo da se realizuju u naredne četiri godine

Rešavanje kanala na Prozivci, kanalizacija – sistem odvoda vode, kvalitetniji putevi – javna garaža na površini ili pod zemljom, zaštita životne sredina – izmeštanje gradske deponije, Prečišćavanje jezera Palić – infrastrukturno jačanje turističke destinacije, bolja ponuda – sadržaj.

3. Kako stimulisati lokalnu privredu i preduzetnike na veću aktivnost i odlučniji nastup na tržištu?

Stvaranje uslova za produktivno zaposaljavnje nezaposlene radne snage, nove direktne privredne I infrastrukturne investicije, rekonstrukcija I revitalizacija postojećih zatvorenih preduzeca, pomoć privredi kroz subvencije i podsticajna sredstva.

4. Šta su najveći problemi Subotice danas? Gde su potrebne najhitnije promene?

Najveći problem je veliki odliv ljudi u inostrastvo, potrebne su hitne mere u delu politike zadrzavanja mladih i radne snage kroz pomoc u delu zaposljavanja, jacanja standarda, sigurnosti, jednakosti i pomoci u resavanju stanbenog statusa, veća finansijska pomoć mladim bračnim parovima i veća izdvajanja sredstava za podsticanje nataliteta u gradu.

5. Perspektiva Palića - kako vidite razvoj naselja, koje fokusne tačke treba da obeleže naredne četiri godine?

Fokus će biti na istrajavanju i prečišćavanju jezerske vode, zameni dotrajale vodovodne instalacije izgrađene od azbestnog cementa (koje su zabranjene za upotrebu jer su kancerogenog karaktera), hitno rušenje dečijeg montažnog obdaništa Kalimero – kome je istekao rok preko 30 godina (pokriven azbestnim pločama – koje su zabranjene) i izgradnja potpuno novog obdaništa, adaptacija obdaništa Kekec, izradnja kapele na Palićkom groblju sa svim pratećim sadržajima, izgradnja rekreativne staze zdravlja oko malog – Krvavog jezera,  otvaranje gerontološkog kluba za Palićke penzionere,  asfaltiranje puta preko pružnog prelaza radi povezivanja dva naseljena dela Palića, Splitke Aleje i Pionirske ulice.

6. Kako bi ste pomogli kulturi u gradu da stane na noge i kako biste motivisali umetnike da stvaraju i prezentuju?

Umetnike i kulturne radnike ne treba posebno motivisati. Samim tim što ispoljavaju i iztražuju svoj umetnički opredeljujući talenat - oni su motivisani. Grad je dužan da im pomogne i obezbedi sredstva, kapacitete i kadrove u korist projekata koje se u vremenskom toku scenarijski nižu jedan za drugim. Moramo negovati kontinuitet, sadržaje i kulturološka ponašanja , delovanja

7. Da li je socijalna politika grada adekvatna socijalnom stanju građana? Šta je potrebno da se uradi bolje / drugačije?

Lažni korisnici treba da budu eliminisani - potrebna je eliminaciona selekcija. Priliv doseljavanja mora biti kontrolisan. Sadašnja politika može se smatrati zadovoljavajućom ali to ne znači da ne može biti unapredjenja i više selektivna i više kontrolisana. Ne sme biti „zatečena“ pa da proizvodi iznudjene reakcije.

8. Subotica - grad sportova, da li je to samo ono što želimo da čujemo ili nešto što (ponovo) treba da postane realnost?

Zalaganje SPS-a mora biti na značajno većem izdvajanju budžetskih sredstava za direktne korisnike – sportske klubove, uključivanje privrednih subjekata kao društveno odgovornih kompanija u finansiranje sporta u Subotici, izgradnja sportskih infrastrukturnih objekata koje zadovoljavanju međunarodne kriterijume za organizaciju međunarodnih takmičenja, kreiranje nove strategije razvoja subotičkog sporta za mandatni period 2020 – 2024. Zalaganje za osnivanjem sportske gimnazije na srpskom jeziku u Subotici. Osnivanje posebnog fonda za sport grada Subotice koji će biti u funkciji edukacije, obrazovanja, pomoći i finansiranja sportskog kadra (sportskih ogranizacija, sportista, klubova, trenera, sportskih radnika, amaterskog i vrhunskog sporta i međunarodnih takmičenja).

9 Festivali i kulturne manifestacije su bogatstvo našeg grada, kako biste dugoročno rešili njihovo finansiranje i time sačuvali kontinuitet?

Za svaku od navedenih aktivnosti potrebne su problemski orijentisane studije, čije usvajanje na nivou grada predstavlja program delovanja. Nadogradnja je uvek moguća I realna. Izvori za delovanje, organizovanje i nagradjivanje treba da imaju privlačnu snagu i da budu trajni. „Prosjačenje“ dovodi do odustajanja i propadanja.

10. Po čemu Subotica treba da bude prepoznatljiva?

Po ljudima, sadržajima i društveno ekonomskim, sportskim i kulturološkim dostignućima. Danilo Kiš, Momir Petković, Sreten Damjanović, Bata Ognjanov, Harangozo, Takač, Taušan, Ibrahimović... Putopisci, glumci, pevači, festivali, predstave, dogadjaji, kompanije - Grad Subotica to zvuči. To treba negovati i ponudu uvećavati kroz mnoštvo sadržaja i aktivnosti.

Postavljeno pre 3 godine i 9 meseci
Pregleda: 3258

Povezane vesti

Povezane teme

socijalistička partija srbije

izbori2020

Komentarisanje ove vesti nije moguće.