Komentara: 3
Pregleda: 2620

Izgradnja Narodnog pozorišta u Subotici

16.11.2009. u 20:39h
Izvor: Blic
<p>Predstavnici vlasti u Subotici posebno su zadovoljni činjenicom da nijedna značajnija investicija, poput izgradnje Narodnog pozori&scaron;ta, kompleksa zatovrenih bazena u Dudovoj &scaron;umi ili prečistača otpadnih voda, i pored jakog uticaja svetske ekonomske krize nije zaustavljena. Ipak, običnim građanima to ne znači mnogo jer je njih oko 2.500 u poslednjih godinu dana ostalo bez posla, a u istom periodu zanemarljiv je i broj asfaltiranih ulica i uređenih javnih povr&scaron;ina, &scaron;to bi trebalo da život Subotičana učini kvalitetnijim.</p>
Izgradnja Narodnog pozorišta u Subotici

Ipak, pomak sa mrtve tačke je činjenica da je lokalna samouprava konačno uspela da se dogovori sa vojskom oko prodaje Druge kasarne i poligona u naselju Radanovac. Na tom mestu trebalo bi da nikne industrijska zona u kojoj bi u narednih nekoliko godina zaposlenje trebalo da nađe 2.000 stanovnika Subotice.

Druga karika u lancu privrednog razvoja Subotice, implementacija master plana za razvoj turizma na Paliću, međutim, i dalje je u magli.

- Koliko sam oduševljen činjenicom što smo konačno dobili lokaciju za budući industrijski park, toliko sam i razočaran dešavanjima oko Palića, gde politička neslaganja sa našim koalicionim partnerima oko funkcionisanja preduzeća koje treba da implementira master plan, i dalje koče razvoj turističke delatnosti i otvaranje novih radnih mesta - kaže gradonačelnik Saša Vučinić.

Značajno je usporen i infrastrukturni razvoj Subotice, pa je sve manje asfaltiranih ulica i renoviranih javnih površina, a u nekoliko mesnih zajednica nije ni rešen problem vodovoda i kanalizacije.
- U tome dosta zavisimo od republike i pokrajine. Kriza uzima danak na svim nivoima vlasti i teško je ispratiti sve zahteve. Pozitivno je da smo sada na dobrom putu da izmestimo međunarodni saobraćaj iz centra grada jer su počeli pregovori predstavnika Ministarstva poljoprivrede sa vlasnicima parcela na trasi zaobilaznice koja spaja autoput E-75 i granični prelaz Kelebija, oko eksproprijacije zemljišta, pa bi naredne godine mogli da počnu i fizički radovi. Uspeli smo i da obezbedimo novac za izgradnju magistralnog gasovoda koji će spojiti 12 prigradskih mesnih zajednica, što je posao vredan 112 miliona dinara. Radovi su već počeli - rekao je Vučinić.

On je dodao da je pozitivna stvar i činjenica da je kulturni život Subotice u poslednjih godinu i po dana podignut na daleko viši nivo nego što je to ranije bio slučaj. Kao primer je naveo brojne festivale koji se održavaju pod pokroviteljstvom gradske vlasti.
Subotičani uglavnom nisu preterano kritički nastrojeni prema učinku lokalne vlasti jer su svesni jakog uticaja svetske ekonomske krize na aktuelna dešavanja, ali ipak većina misli da se moglo uraditi i više.
- Politička sujeta dosta je uticala da ne iskoristimo palićke potencijale koji bi trebalo da budu zamajac razvoja cele regije. Takođe, mislim da nas dosta usporava i zapošljavanje ljudi po političkim linijama, a ne po stručnosti, pa često na jako odgovornim mestima ne sede pravi ljudi. Smatram i da je naša vlast nepotrebno ušla u nekoliko ogromnih građevinskih poduhvata, vrednih po nekoliko desetina miliona evra, umesto da su svojim biračima asfaltirali ulice ili smanjili cene komunalija - ocenjuje Subotičanin Nemanja Vasić.

 

Izvor: Blic
Postavljeno pre 14 godina i 10 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2620
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.