Komentara: 2
Pregleda: 909

Izložba "Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih" sutra u Fondaciji "Danilo Kiš"

28.09.2022. u 15:30h
Izvor: Subotica.com
Sutra (četvrtak), od 19h u galerijskom prostoru Fondacije "Danilo Kiš" biće otvorena audio izložba pod nazivom "Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih". Poruka izložbe zasnovana je na tome da nas Jasenovac uči da budemo zagledani u život, a ne u smrt, odnosno u svetlost, a ne u tamu. Simbol smrti postaje simbol života. Ulaz je besplatan.
Izložba "Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih" sutra u Fondaciji "Danilo Kiš"

Izložba se služi savremenim metodama angažovanja publike putem veb aplikacije kojoj posetioci pristupaju sa svojih mobilnih telefona, omogućava ličan i višedimenzionalni doživljaj. Posebno dizajnirane instalacije u prostoru, osmišljene oko radiofonskih priča, omogućavaju posetiocima da kroz interakciju ovaj doživljaj i prodube. 

Iako inspirisana istorijskim događajima, ova izložba nije istorijska po karakteru. 

Izložba "Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih" koristi jedinstveni pristup temi logora Jasenovac. Ona predstavlja svojevrsnu ličnu umetničku refleksiju izvedenu u audio formi koja omogućava posetiocima da sami, vođeni naratorom i svojom imaginacijom, stvore slike i na taj način "vide" Jasenovac. 

Umetnička dimenzija ovog projekta naročito je istaknuta učešćem glumaca Radivoja Raše Bukvića i Bojane Kovačević Gajin koji su, u ulogama naratora, snimili priče i vođenja. Dizajn zvuka koji predstavlja centralni element iskustva izložbe potpisuje Natalija Strahinić, a autori izložbe su Darko Nikolić i Bogdan Španjević. 

Mobilni telefoni i slušalice su neophodni tokom praćenja izložbe, a kako su organizatori obezbedili ograničeni broj slušalica, mole se građani koji će posetiti izložbu da ponesu sa sobom svoje.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 9 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 909
Povezane teme

izložba

Fondacija Danilo Kiš

jasenovac

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.