Komentara: 0
Pregleda: 278
Foto

Izložba radova sa Likovne kolonije „Vidovdan 2024“ ispred Gradske kuće

01.09.2024. u 08:58h
Izvor: Subotica.com
Izložba radova sa Likovne kolonije „Vidovdan 2024“ ispred Gradske kuće

Umetnička dela, impozantnih dimenzija i živopisnog duha, nastala na Likovnoj koloniji „Vidovdan 2024“ u Gračanici ukrasili su centar našeg grada. Izložba povodom Dana grada pokazala je uzvišenu i duhovnu lepotu Gračanice, Visokih Dečana, Pećke Patrijaršije i svega onoga što čini duhovno i kulturno blago našeg južne srpske pokrajine.

- Ovom izložbom želeli smo da Subotičanima predstavimo slike nastale na Likovnoj koloniji „Vidovdan 2024“, na kojoj je veliki broj umetnika iz zemlje i inostranstva pokazao kako doživljava Kosovo i Metohiju i trenutke koje tamo provode. Njihove utiske prelenili smo ovde a u želji da dela vidi što veći broj Subotičana postavili smo je na otvorenom, ispred Gradske kuće – objašnjava Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti. – Njome nastavljamo saradnju sa Gračanicom, naročito Domom kulture u Gračanici i Galerijom umetnosti Priština, koji su nosioci kulturnih dešavanja na Kosovu i Metohiji. Naša saradnja traje skoro deceniju, bogate kulturme sadržaje smo doveli u Suboticu. To je veoma važno, jer podižemo svest našeg naroda, ali i sunarodnika u inostranstvu, koliko je važno da se zaštiti srpska kulturna, materijalna i nematerijalna baština na Kosovu i Metohiji, naročito kada pojedini neimajući svoju pokušavaju da otmu našu kulturnu baštinu. Umetnička dela su sa juga doša na sever i tako smo simbolično želeli da pokažemo imtegritet Srbije.

Izložba radova sa Likovne kolonije „Vidovdan 2024“ ispred Gradske kuće

Duh Kosova i Metohije, tokom trajanja proslave Dana grada, doneli su i ansambl „Venac“ i kao i mališani koji će na sceni Dečjeg pozorišta izvesti komad „Stilske igre“. Dok će za nekoliko dana Subotičani ugostiti decu iz Kosovskog Pomoravlja u okviru programa „Zajedno u školskim klupama“.

- Zahvaljujem se divnim ljudima koji nam svake godine iznova daju nove sadržaje i kroz različite vidove umetničkog izraza dočaravaju kolorit svog neba i delić Kosova i Metohije – dodaje Stevanović.

Izložba radova sa Likovne kolonije „Vidovdan 2024“ ispred Gradske kuće

Ovogodišnja Likovna kolonija „Vidovdan 2024“ okupila je jedanaest stvaralaca, svaki sa svjim jedinstvenim stilom izražavanja i vrednosnih dometa.

- Već desetak godina razmenjujemo različite sadržaje u kulturi i ove godine smo odlučili da prikažemo izložbu sa Likovne kolonije „Vidovdan“, koja se održava od 1997. godine. Na njoj je nastalo dvadesetak radova koje smo ovde predstavili. Trudimo se da svake godine okupimo nove umetnike iz Srbije, a od pre nekoliko godina i okolnih zemalja - kaže Nebojša Jeftić, direktor Galerije umetnosti u Prištini sa privremenim centrom u Gračanici. – Velika nam je čast što je izložba ovde u Subotici, to je značajno i za umetnike, jer širimo misiju upoznavanja građana unutrašnjosti Srbije kako funkcionišu naše institucije i pokažemo da je stvarajuća kultura na prostoru Kosova i Metohije živa i da tamo postoje ljudi koji rade, stvaraju i na umetnički načion ovekovečuju trenutak tamo gde žive.

Izvor: Subotica.com
Izložba radova umetnika iz Srbije i regiona sa Likovne kolonije „Vidovdan 2024“ Izložba radova umetnika iz Srbije i regiona sa Likovne kolonije „Vidovdan 2024“ Izložba radova umetnika iz Srbije i regiona sa Likovne kolonije „Vidovdan 2024“ Izložba radova umetnika iz Srbije i regiona sa Likovne kolonije „Vidovdan 2024“ Izložba radova umetnika iz Srbije i regiona sa Likovne kolonije „Vidovdan 2024“ Izložba radova umetnika iz Srbije i regiona sa Likovne kolonije „Vidovdan 2024“ Izložba radova umetnika iz Srbije i regiona sa Likovne kolonije „Vidovdan 2024“ Izložba radova umetnika iz Srbije i regiona sa Likovne kolonije „Vidovdan 2024“
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 časova i 26 minuta
Komentara: 0
Pregleda: 278
Povezane teme

izložba slika

kosovo i metohija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.