Komentara: 0
Pregleda: 328

Izložba "Žito i motivi poljoprivredne delatnosti u arhitekturi Subotice" u sredu ispred zgrade Narodnog pozorišta

22.07.2024. u 09:00h
Izvor: Subotica.com
Tradicionalna izložba "Žito i motivi poljoprivredne delatnosti u arhitekturi Subotice" biće otvorena u sredu (24. jula) u 19h ispred zgrade Narodnog pozorišta.
Izložba "Žito i motivi poljoprivredne delatnosti u arhitekturi Subotice" u sredu ispred zgrade Narodnog pozorišta

Fasadna dekoracija na građevinama u Subotici veoma je raznovrsna i bogata, spoj je više stilova, istorijskih perioda kao i upliva lokalne kulture. Jedan od ne tako često prikazivanih, ali veoma dragocen i karakterističan za grad Suboticu je i motiv poljoprivredne delatnosti i žita, koji se pojavljuju na nekolicini ukrasa subotičkih fasada.

- Izložbom "Žito i motivi poljoprivredne delatnosti u arhitekturi Subotice" i katalogom kog smo priredili uz izložbu želimo obogatiti program “Dužijance”, podstaći promatrače da gradsku arhitekturu mogu videti na novi način, istražujući i ceneći umetničke i istorijske detalje koji često ostaju neprimećeni. Katalog, sa stručnim tekstovima profesorke Viktorije Aladžić, Maje Rakočević Cvijanov i Nede Džamić, pruža dublji uvid u ovu temu, povezujući estetiku, istorijski kontekst i kulturni značaj fasadne dekoracije u Subotici. Autor izložbe je Marinko Piuković, a stručne saradnice prof. dr Viktorija Aladžić, dr Maja Rakočević Cvijanov i ma Neda Džamić - najavljuju organizatori.

Izložba predstavlja nastavak tematskih umetničkih izložbi koje organizuju Katoličko društvo "Ivan Antunović" i Udruženje bunjevačkih Hrvata "Dužijanca". 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 časova i 33 minuta
Komentara: 0
Pregleda: 328
Povezane teme

izložba

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.