Komentara: 10
Pregleda: 3769
Foto

Izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, Subotičani dali predloge i sugestije

07.02.2023. u 15:11h
Izvor: Subotica.com
Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, između ostalog, predviđa unapređenje elektronskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola (CEOP). Takođe, lokalnim samoupravama biće propisana obaveza donošenja planskih dokumenata na najmanje 70 odsto građevinskog područja čime se omogućava zakonita izradnja i preventivno deluje na bespravnu gradnju, rečeno je na javnoj raspravi koja je danas održana u Subotici.
Izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, Subotičani dali predloge i sugestije

Zelena agenda takođe će biti u fokusu Nacrta o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji.

Zelena agenda podrazumeva dosta odredbi koje će unaprediti život i kvalitet života naših građana. Unapređenje CEOP-a je još nešto što je predviđeno ovim izmenama i dopunama. Taj softver, u kom sprovodimo proceduru izdavanja svih potrebnih akata, mora biti dorađen i biće uvedene i nove funkcionalnosti - najavljuje Aleksandra Damnjanović, državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koja je najavila i uvođenje e-prostora, te dodala da će posebna pažnja biti posvećena prostornom planiranju - Biće propisana obaveza za jedinice lokalne samouprave da u roku od tri godine donesu planove koji mogu direktno da se primene, odnosno planove na osnovu kojih se mogu izdati lokacijski uslovi.  Postupak za donošenje svih tih planskih dokumentacija oročili smo na 12 meseci, a odredba glasi da se za 70 odsto građevinskog područja moraju doneti i usvojiti ti planski dokumenti.

Izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, Subotičani dali predloge i sugestijeKroz javne rasprave, koje će biti okončane do 20. februara, svi zainteresovani građani imaju mogućnost da učestvuju u kreiranju novih rešenja. 

- Zakon o planiranju i izgradnji na snagu je stupio u septembru 2009. godine i pred nama je čak 11. izmena i dopuna, ali vreme je da se određena rešenja, koja u praksi nisu dala očekivane rezultate, izmene sa ciljem da svi učesnici u postupcima izgradnje imaju brže, efikasnije i transparentnije postupke za ostvarivanje prava na izgradnju - navode iz resornog ministarstva iz kog očekuju da će se izmene i dopune naći u skupštinskoj proceduri u aprilu.

Izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, Subotičani dali predloge i sugestijeJavnoj raspravi prisustvovao je i zamenik gradonačelnika Imre Kern koji je istakao značaj zakonske odredbe kojom se predviđa obavezno priključenje svih domaćinstava na komunalnu infrastrukturu.

Mislim da je to veoma dobro rešenje i to pozdravljam. To je, sa druge strane, veliki problem za komunalna preduzeća koja će morati da se odreknu opdređenih prihoda, ali to će nadoknaditi kroz naplatu usluga. Smatram da je ovo kvalitetno rešenje koje će omogućiti da još više štitimo Palić, Ludaš itd. - poručio je Kern - Mislim da će nam izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji omogućiti da još više vodimo računa o očuvanju našeg nasleđa koje treba da ostavimo budućim generacijama koje takođe treba da uživaju u tome. 

Izvor: Subotica.com
Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 5 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 3769
Povezane teme

građevinarstvo

imre kern

javna rasprava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.