Komentara: 8
Pregleda: 9802

Izmuljavanje jezera

13.04.2009. u 16:20h
Izvor: RTV Yueco
<p>U toku je izrada tehničke dokumentacije za izmuljavanje jezera Palić. U poslednje vreme u Subotici oko ovog projekta mogu da se čuju različita mi&scaron;ljenja o samom metodu izmuljavanja jezera.</p>
Izmuljavanje jezera

Pojedine nevladine organizacije su mišljenja da je najbolje da se primeni biološka metoda, dok je grad mišljenja da se posao prepusti struci. Na zapadnoj obali jezera Palić se nagomilavaju alge, što uz mehuriće daje veoma ružnu sliku vode u jezeru. Pojava je posledica stanja vode, koje prouzrokuje velik broj jednoćelijskih algi na površini zbog velikog prisustva fosfora i azota u jezeru što je opet posledica zastarelog prečistača.

Alge na površinu izlaze kako bi upile sunčevu energiju potrebnu za fotosintezu i pogoduje im topla voda, kao i trenutne atmosferske prilike.Rešenje ovog ekološkog i estetskog problema je izmuljavanje jezera, ali kojom metodom će da se radi znaće se tek kada bude urađena tehnička dokumentacija.

U Ministarstvu zaštite životne sredine i prostornog planiranja kažu da postoji mnogo metoda kojima može da se reši pitanje kvaliteta jezerske vode, mulja, kiseonika u jezeru, kao i poboljšanje kvaliteta živog sveta u njemu.

Krajem prošle godine Ministarstva za zaštitu životne sredine odobrilo je 4,6 miliona dinara za izradu idejnog projekta popravljanju stanja jezera Palić.Kada bude urađena potrebna dokumentacija počeće radovi na sanaciji jezera i celokupan posao bi trebalo da bude završen za tri godine.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 15 godina i 3 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 9802
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.