Komentara: 24
Pregleda: 6783
Video

Izveštaj budžetske inspekcije uzburkao skupštinsko zasedanje

03.03.2022. u 09:55h > 14:31
Izvor: Subotica.com
Najviše polemike današnje, 20. sednice Skupštine grada izazvao je Godišnji izveštaj budžetske inspekcije Grada Subotice, u kome su iznete nepravinosti u radu ŽFK „Spartak“, MOK „Spartak“, Narodnog pozorišta, Dečjeg pozorišta...
Izveštaj budžetske inspekcije uzburkao skupštinsko zasedanje

Kako je navedeno u izveštaju, tokom prošle godine kontrolisani su JKP „Čistoća i zelenilo“, Muški odbojkaški klub „Spartak“, Dečje pozorište, Ženski fudbalski klub „Spartak“, doo „Park Palić“ i Narodno pozorište. Najčešće utvrđene nezakonitosti odnosile su se na nepoštovanje Zakona o budžetskom sistemu, odnosno, pojedini subjekti kontrole u glavnoj knjizi i u Bilansu stanja ne iskazuju obavezu po osnovu plata i dodataka i obaveze po osnovu socijalnih doprinosa na teret poslodavca, što za posledicu ima neobjektivno prikazivanje finansijskih izveštaja. Takođe, nisu usvojili sopstvenu Strategiju upravljanja rizicima, što može da poveća rizik da se javna sredstva troše na neekonomičan, neefikasan, neefektivan i netransparentan način bez obzira na izvore finansiranja.

Izveštaj budžetske inspekcije uzburkao skupštinsko zasedanje

- Nalog inspekcije je došao od strane gradonačelnika čim je došlo do sumnje da jedan broj rukovodstava u našim ustanovama možda odstupa od Zakona o budžetskom sistemu. To se i pokazalo tačno u sferi kulture i sporta, u našim pozorištima i ŽFK „Spartak“ a što se tiče javnih preduzeća tu nije  bilo nedostataka. Gradonačelnik je reagovao, izvršio kadrovske promene u pozprištu, sada imamo dobre rezultate, taj izveštaj je nama pomogao i svaki sledeći će nam pomoći  da rešimo svaki kadrovski problem koji je izvor prekršaja i nepoštovanja zakona. Ovaj izveštaj je jako dobar i kaže da svi treba da pazimo šta radimo, da nema zaštićenih i da nikoga partijska knjižica neće spasiti odgovornosti ukoliko krši zakon – poručio je Veljko Vojnić, šef odborničke grupe „Aleksanadar Vučić – Za našu decu“. - Ima primedbi, ne može da se radi bez pravilnika, javni sektor može da radi samo ono što je odobreno.

U postupku inspekcijske kontrole utvrđene su nepravilnosti i to uvidom u Završni izveštaj MOK „Spartak“, u delu koji se odnosi na realizaciju sredstava namenjenih isplati honorara/nagrada sportistima kontatovano je da je premašen ukupno projektovan iznos od 3.750.000 dinara i da je na ime nagrada sportistima, isplaćeno je 127.976 dinara više od planiranog. Takođe zamera im se što je direktor kluba izabran kao honorarni saradnik.

Izveštaj budžetske inspekcije uzburkao skupštinsko zasedanje

Odbornica Socijalističke partije Srbije Nataša Dujić pojačala je danas redove Pokreta socijalista - Razlog za moj prelazak i istupanje iz odborničke grupe SPS je što sam prave ideje za levičarska prava i borbu prepoznala u Pokretu socijalista i u narednom periodu ću iste zastupati – izjavila je Nataša Dujić.

Što se tiče ŽFK „Spartak“ naložena je ponovna kontrola poslovanja od 2011. do 2014. godine, tražena je sva dokumentacija na uvid, prvenstveno koja se tiče prevoza igračica, zbog čega je vođen sudski proces protiv direktora kluba Zorana Arsića, kao i izvodi, računi, analitičke kartice dobavljača, evidencija o primljenim računima, blagajna na osnovu koje je podizana gotovina... S obzirom da pravni subjekti ne moraju da čuvaju poslovne knjige duže od pet godina, a da bez knjigovodstvene dokumentacije nije moguće uspešan završetak kontrole, a sam nalaz ne bi se zasnivao na odlučnim činjenicama i dokazima već većim delom na pretpostavkama, što bi za posledicu imalo nezakonito rešenje, inspekcijska kontrola kod ŽFK „Spartak“ je prekinuta.

Izveštaj budžetske inspekcije uzburkao skupštinsko zasedanje

Dečjem pozorištu naloženo je da svoju organizaciju, rad i opšte akte, uskladi sa odredbama člana 81. Zakona o kulturi, donese Pravilnik o načinu obavljanja poslova javne nabavke i druge interne akte i pravilnike, dok u Narodnom pozorištu pojedini zaposleni nemaju adekvatnu stručnu spremu za posao koji obavljaju.

U JKP „Čistoća i zelenilo“ kontrolisana je nabavka specijalnog komunalnog vozila za prevoz animalnog otpada. Odobrena i doznačena sredstva iz budžeta Grada Subotica, u visini od ukupno 16.620.000 dinara, utrošena su namenski i u celosti, uz priloženu validnu računovodstvenu dokumentaciju.

Odbornici opozicije smatraju da je inspekcijski nadzor ustanova obavezan kako bi građani imali jasnu sliku šta se dešava.

Izveštaj budžetske inspekcije uzburkao skupštinsko zasedanje- Trošenje budžetskih para tako da se krši mnoštvo odredbi i zakona je nešto što građani moraju da znaju. Videli smo da je inspekcija ustanovila da su dva slučaja zastarela i da se tu više sudski proces ne  može ponovo pokrenuti, što je izuzetno loše za našu sredinu. U pitanju su ŽFK „Spartak“, znamo koja pretodna vlast stoji iza toga i znamo da to ne vodi dobro  sportskom životu subotice. Pogrešan je i izgovor da je loš izbor da radnik kuće  bude i direktor, što bi uz određene pravne okvire moglo da funkcioniše – ističe Jelica Santrač, odbornica grupe „Pokret za građansku Suboticu“. – Gradonačelnikova je dužnost da naloži inspekcijski nadzor i on je to konkretno uradio, ali mislimo da bi trebalo da proširi i na druge subjekte.

 

Snimak zasedanja možete pogledati u nastavku

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 24
Pregleda: 6783
Povezane teme

sednica gradskog parlamenta

sednica lokalnog parlamenta

sednica skupštine grada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.