Komentara: 1
Pregleda: 3466
Video
Foto

"Izvinite, nismo znali da je nevidljiv", pukovnik Dani o obaranju aviona F-117a

21.05.2024. u 09:19h
Izvor: Subotica.com
Pukovnik u penziji, Zoltan Dani koji je komandovao jedinicom koja je oborila avion F-117a i tako srušila mit o "nevidljivom", govorio je juče, na Otvorenom univerzitetu, o ovom značajnom događaju zahvaljujući kom je, usred NATO agresije na našu zemlju, podignut moral kako vojsci tako i civilnom stanovništvu.
"Izvinite, nismo znali da je nevidljiv", pukovnik Dani o obaranju aviona F-117a

Tog 27. marta 1999. godine, svega nekoliko dana nakon početka bombardovanja, 3. divizion 250. raketne PVO brigade uspeo je da uništi borbeno sredstvo iz vazdušnog prostora. Nešto kasnije će se ispostavilo da je zapravo uništen avion Američkog ratnog vazduhoplovstva F-117a, simbol moći i neuništivosti.

- Na ekranu radara se ne vidi koji tip aviona je u pitanju, tako da mi nismo odmah znali da smo oborili "nevidljivog". Međutim, osećaj je svakako bio fantastičan, jer smo izvršili naš zadatak. Inčae, mi i jesmo namenjeni za uništavanje ciljeva, odnosno borbenih sredstava iz vazdušnog prostora i obaranjem "nevidljivog" smo zapravo uradili ono što od nas očekuje naša država i celokupan narod - veli pukovnik Zoltan Dani.

"Izvinite, nismo znali da je nevidljiv", pukovnik Dani o obaranju aviona F-117a

Rušenjem mita o "nevidljivom", već u prvim danima borbe protiv NATO agresora, podignut je moral celokupnoj vojsci, kao i civilima.

Setite se kako su ljudi odjednom počeli da hrle na trgove. Sa sobom su nosili trasparente na kojima je pisalo: "Izvinite, nismo znali da je nevidljiv", potom su nosili "target" majice. Obaranjem tog aviona ozbiljno je podignut moral ne samo kod nas u jedinici, već u celokupnoj vojsci, kao i u narodu - dalje će Dani.

"Izvinite, nismo znali da je nevidljiv", pukovnik Dani o obaranju aviona F-117a

Iako je u penziji, čovek koji je preko noći postao nacionalni heroj ne odustaje od konstantnog podećanja na strahote koje nam je doneo "Milosrdni anđeo". Kako veli, kultura sećanja se mora negovati, iako bi oni koji su nas napali najradije voleli da tu, kako su je nazvali "humanitarnu operaciju", izbrišemo zauvek iz naših sećanja.

- Dok sam obavljao funkciju narodnog poslanika bio sam u prilici da posetim Skupštinu NATO-a koju čine civili. Tada je već počela specijalna operacija u Ukrajini i jedan predstavnik NATO-a je pričao o tome kako od Drugog svetskog rata nije zabeležena takva agresija. Jedva sam čekao da mu odgovorim. Kada sam ga podsetio na bombardovanje Jugoslavije pravdao se da je to bila humanitarna akcija, a kada sam ga upitao kakva je to humanitarna intervencija u kojoj život izgubi preko tri hljade ljudi, među kojima su deca i žene, onda je podvukao da to nije tema. Dakle, njima to nije tema, ali zato nama jeste i ne smemo dozvoliti da se to zaboravi - izričit je sagovornik - Oni to što se dogodilo pre dve i po decenije nazivaju humanitarnom akcijom. Ustvari, to je bila totalna agresija koja je u suprotnosti sa Međunarodnim ratnim pravom, odnosno zla agresija koja nije bila ispraćena odlukama Ujedinjenih nacija niti Sveta bezbednosti. Čak se kosila i sa Statutom NATO saveza gde stoji da imaju pravo na intervenciju jedino ukoliko je napadnuta neka njihova članica.

"Izvinite, nismo znali da je nevidljiv", pukovnik Dani o obaranju aviona F-117aPenzionisani pukovnik Zoltan Dani dočekan je i ispraćen aplauzom.

Izvor: Subotica.com
Tribina "Obaranje nevidljivog" Tribina "Obaranje nevidljivog" Tribina "Obaranje nevidljivog" Tribina "Obaranje nevidljivog" Tribina "Obaranje nevidljivog" Tribina "Obaranje nevidljivog" Tribina "Obaranje nevidljivog" Tribina "Obaranje nevidljivog"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 mesec i 3 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 3466
Povezane teme

bombardovanje 1999

nato bombardovanje

nato agresija na srj

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.