Komentara: 12
Pregleda: 10712

Jagode dobro rodile – padaće i cena

19.05.2020. u 12:56h
Izvor: TV Subotica
Sezona domaćih jagoda ove godine počela je ranije, a one u Tavankutu dobro su rodile. Osim kvalitetnim plodom, proizvođači su zadovoljni i cenom.
Jagode dobro rodile – padaće i cena

Berba na otvorenom je ove godine počela malo ranije, oko 4. maja, desetak dana pre nego što je uobičajeno, a prinosu nije naškodio ni kasni mraz.

- Iznenadili smo se ovoj ranijoj berbi, s obzirom na kasniji mraz koji se javio i koji je ostavio neke posledice na jagodama. U tom momentu, cvetovi koji su se pojavili dobili su oštećenja i 50 odsto, ali pratimo prognozu svakodnevno i zaštitili smo jagode agrofolijom i taj deo koji je bio zaštićen je dobro podneo i bio je bez ikakvih oštećenja - kaže Maja Dulić.

Porodica Dulić iz Tavankuta uzgojem jagoda bavi se oko osam godina. Pod ovim slatkim plodom imaju oko pola jutra, a gaje četiri sorte, od kojih su dve pretežne -  kleri i džoli. Osim sistema kap po kap, folije, prihrane i zaštite, pesak i lepo sunčano vreme su ono što čini tavankutsku jagodu posebnom i slatkom, dodaje Marinko Dulić.

- Rod je izvanredan, vreme je stabilo i sunčano, a kako mi se čini biće jako lep rod. Mislim da će još dve nedelje biti intenzivno, sad smo na početku maksimuma i za još dve nedelje sigurno će biti lepih jagoda - ističe Marinko.

Jagode dobro rodile – padaće i cena

Iz "izloga" gazdinstva "Predojević" iz Bačke Topole

Na višu cenu jagoda ovog proleća dosta su uticale one iz uvoza, a iako će ona padati, za proizvođače će svakako biti bolja nego prošlogodišnja, dodaje Maja. Ispod 200 dinara za kilogram ne bi trebalo da se spusti.

- Problem je što naši ljudi rano krenu u uvoz jagode i ne mogu da procene kada stiže domaća jagoda. Kad je stigla domaća jagoda, pomislili su da će naglo pasti cena, ali pošto je ranije krenula berba, cena uvozne jagode nije padala, pa se onda i domaća jagoda dobro prodavala. Ipak se više ceni jagoda sa našeg prostora, sad kreće intenzivna berba, jagoda je sigurno prispela i u okolini, što znači da je automatski veća ponuda i sigurno će se dešavati promene u ceni naniže - kaže Maja.

Ipak, jefitnijih jagoda za zimnicu će biti, počev već od ovog vikenda i njihova cena će se kretati od 100 do 150 dinara, dodaje Maja.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 3 godine i 11 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 10712
Povezane teme

jagode

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.