Komentara: 0
Pregleda: 329

Javne česme - spas od tropskih vrućina?

17.07.2024. u 10:59h
Izvor: Subotica.com
Kad naiđe talas vrelih letnjih dana, čini nam se da je i jedna kap sveže vode zlata vredna. Ukoliko se tokom ovih toplih letnjih dana nađete pored javne česme na kojoj ima vode, slobodno se možete rashladiti i osvežiti, kažu stručnjaci.
Javne česme - spas od tropskih vrućina?

Na teritoriji Grada Subotice nalazi se ukupno 27 javnih česmi, na kojima se redovno kontroliše ispravnost vode. Ukoliko na njima ima vode, ona je ispravna za piće. 

 - Na teritoriji Subotice imamo 17 običnih i još 10 "viktorija" česmi, koje rade tokom cele godine, za razliku od običnih koje su aktivne od proleća do jeseni. Kod njih se voda prilikom zaustavljanja zadržava u cevovodu, pa ukoliko dođe do zamrzavanja, one se oštete. Ispitvanja vode radi ZZJZ, sa koljim lokalna samouprava ima ugovor. Jednom nedeljno se proverava kvalitet vode. Ako česma radi, to znači da je voda ispravna. Ukoliko se utvrdi da voda na nekoj nije ispravna, odmah se zaustavlja, radimo dezinfekciju, nakon čega radimo analizu najpre u našoj laboratoriji, a kada se utvrdi da je kvalitet vode zadovoljajvajući, ZZJZ ponovo radi analizu, a kada oni potvrde ispravnost vode, ona se ponovo pušta - objašnjava Petar Pižurica, izvršni direktor za sektor kvaliteta JKP „Vodovod i kanalizacija”.

Javne česme - spas od tropskih vrućina?

Na deset lokacija u gradu nalaze se "viktorija" česme, koje su stanovništvu dostupne tokom čitave godinee. Nedavno je u rad puštena i nova, u ulici Josipa Kolumba. 

 - "Viktorija" česme nalaze se na Somborskom putu, u Štrosmajerovoj, Željezničkom naselju, ta česma kod Majšanskog mosta je demontirana, i nakon završetka radova, biće izmeštena, na Paliću su tri, na Makovoj dve, u Bačkim Vinogradima jedna, to je jedina kada su u pitanju prigradska naselja. Od ove godiine imamo jednu u ulčici Josipa Kolumba, čiju je izgradnju finansirao grad, ali je nama predata na održavanje. Takođe, na tri lokaicije imamo i pojilice za životinje, kako bi i one mogle da se rashlade - dodaje Pižurica. 

Javne česme - spas od tropskih vrućina?

Kada je u pitanju dodatno snabdevanje stanovništva vodom, budući da "Vodovod" nema adekvatne cisterne za vodu za piće, jedini način za dodatno snabdevanje vodom jeste postavljanjem slavina na hidrante, što se radi uz nalog lokalne samouprave. 

 - Vodovod nema cisterne u kojima može da se obezbedi kvalitet vode za piće na duže vreme. Cisterne koje mi imamo mogu da posluže za obezbeživanje tehničke vode. Postoji druga mogućnost, i to smo radili, a to je da se na hidrant postavi slavina, i to smo poslednji put radili na Kelebiji, na granici, gde smo označili da je to tehnička voda - kaže Pižurica, objašnjavajući da je tehnička voda u većini slučajeva ispravna i za piće, ali da postoje spoljašnji faktori na koje ne mogu da utiču - U većini slučajeva, ova voda je ispravna za piće, to je voda iz vodovoda, odgovoarajućeg kvaliteta, ali mi ne možemo da garantujemo za održavanje slavine, na koju utiču brojni spoljašnji faktori. 

Javne česme - spas od tropskih vrućina?

Javne česme - spas od tropskih vrućina?

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 časova i 33 minuta
Komentara: 0
Pregleda: 329
Povezane teme

jkp vodovod subotica

voda za piće

petar pižurica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.