Komentara: 0
Pregleda: 4359
Foto

Jeftinije ozakonjenje nelegalnih objekata

01.10.2015. u 18:14h
Izvor: RTV City
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sprovodi javnu raspravu o tekstu Nacrta zakona o ozakonjenju objekata. Rasprava je treća po redu i u saradnji sa Gradom održana je danas u Subotici.
Jeftinije ozakonjenje nelegalnih objekata

Na Javnoj raspravi su predstavljena nova rešenja  kada je legalizacija objekata u pitanju. Do sada je bilo pet  verzija Zakona koji reguliše ovu oblast, a nijedan od njih nije dao očekivane rezultate. Predstavnici Ministarstva kažu da je  stav i opredeljenje države da se ovaj Zakon donese u javnom interesu, za razliku od njegovih pređašnjih verzija i smatraju će nova rešenja podstaći  masovnije ozakonjenje nelegalnih objekata.

U Srbiji trenutno ima 771.000 zahteva za legalizaciju objekata, a prema evidenciji republičkog Geodetskog zavoda  nelegalnih objekata je oko milion. Novi Nacrt zakona, čija bi  konačna verzija trebalo da bude gotova nakon 16. oktobra, kada se završi ciklus javnih rasprava, ne predviđa kao do sada novčanu naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta, koja je za veliku većinu građana bila priličan finansijski teret i odvraćala ih od namere da legalizuju objekat. Umesto nje,  uvodi se taksa čija visina zavisi od namene izgrađenog objekta, odnosno od toga da li je objekat izgrađen za tržište ili za lične potrebe.

Jeftinije ozakonjenje nelegalnih objekata

Ono što predlagač  Zakona još uvek nije u potpunosti razrešio, a predstavljalo je veliki problem u dosadašnjim postupcima legalizacije, jeste dostavljanje dokaza o rešenim imovinsko pravnim odnosima na objektu ili građevinskom zemljištu na kom je nelegalni objekat sagrađen.

Kada su u pitanju sankcije, Nacrt zakona ne predviđa novčane kazne ukoliko se nešto ne ozakoni. Jedina mera koju poznaje je rušenje. Međutim, postoje i objekti koji ne mogu biti predmet rušenja, bez obzira što nisu ozakonjeni, kao što su stanovi u stambenim zgradama.

Izvor: RTV City
Predstavljanje Nacrta zakona o ozakonjenju objekata Predstavljanje Nacrta zakona o ozakonjenju objekata Predstavljanje Nacrta zakona o ozakonjenju objekata Predstavljanje Nacrta zakona o ozakonjenju objekata Predstavljanje Nacrta zakona o ozakonjenju objekata Predstavljanje Nacrta zakona o ozakonjenju objekata Predstavljanje Nacrta zakona o ozakonjenju objekata Predstavljanje Nacrta zakona o ozakonjenju objekata
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4359
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.