Komentara: 47
Pregleda: 3520

Jesenja setva ili protesti? Paori traže hitnu isplatu 17 hiljada dinara po hektaru i gorivo bez akcize

13.09.2024. u 09:47h
Izvor: Subotica.com
Poljoprivrednici širom Srbije, okupljeni u nekoliko udruženja, uputili su početkom meseca zahtev Vladi Srbije u kom, između ostalog, traže hitnu isplatu 17 hiljada dinara subvencija za sertifikovano seme po hektaru, kao i ispunjenje starih zahteva poput ukidanja akcize za gorio. Ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni paori će, kako su istakli, umesto jesenje setve započeti proteste.
Jesenja setva ili protesti? Paori traže hitnu isplatu 17 hiljada dinara po hektaru i gorivo bez akcize

Dopis je poslat 3. septembra i, kako navodi predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Subotice, Miroslav Matković, Vladi Srbije je dat rok do 18. septembra da odgovori na njihove zahteve u suprotnom će, ističe, biti organizovani protesti.

- Prinos je umanjen zbog suše i poljoprivrednici ne mogu da se razduže niti da započnu setvu. Zato smo tražili isplatu 17 hiljada dinara subvencija za sertifikovano seme po hektaru u roku od 30 dana i bez pravdanja računa za 2024. godinu. Kada smo pre dva meseca bili kod premijera on je najavio da paori mogu očekivati novce otprilike u decembru. Međutim, nama je to kasno i ne možemo započeti jesenju setvu, a sada je optimalni rok za uljanu repicu, dok setva pšenice treba da počne za tri nedelje - izjavio je Matković - Poljoprivrednici nisu u mogućosti da kupe gorivo, a kamoli da razduže.

Jesenja setva ili protesti? Paori traže hitnu isplatu 17 hiljada dinara po hektaru i gorivo bez akcizeSagovornik podseća i na dogovor od prošle godine, kada su, u Kisaču, tadašnja premijerka i resorna ministarka obećale da će od 2025. godine paorima biti dostupno gorivo bez akcize na svim benzinskim pumpama.

To znači da poljoprivrednik ne bi morao da čeka refakciju dve do tri nedelje, već bi na benzinskoj pumpi odmah mogao da toči benzin po umanjenoj ceni. To bi bio veliki korak za nas, a državu ne bi koštalo ništa. Oni to sada mogu uredbom regulisati, a kasnije kroz izmenu zakona - pojašnjava Matković - Obratili smo se lokalnoj samoupravi gde smatraju da nije bila suša, već manjak padavina pa ovu godinu karakterišu kao prosečnu i uputili su nas na Vladu Srbije.

Dopis Vladi Srbije uputili su poljoprivrednici okupljeni oko Udruženja Aradac, Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice, Saveza udruženja poljoprivrednika Banata i Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, a uz podršku još nekoliko udruženja.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 nedelje i 3 dana
Komentara: 47
Pregleda: 3520

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.