Komentara: 4
Pregleda: 17029

Jezero Bunarić očišćeno od trske

06.06.2016. u 17:13h
Izvor: TV Subotica
Ekološki pokret „Čista voda“ završio je realizaciju projekta pod nazivom „Unapređenje vodene vegetacije i podizanje ekološkog statusa jezerske vode kod verskog objekta Bunarić-Vodice-Sentkut Palićko jezero.“ Tim povodom, održana je konferencija za medije, kojom je ujedno obeležen i Svetski dan zaštite životne sredine.
Jezero Bunarić očišćeno od trske

Preko 30 godina vodeno ogledalo jezera kod Bunarića nije se videlo. Najveći problem za ovo jezero bila je trska koja se previše namnožila i formirala jedan šav zbog kog vodena površina nije bila dostupna. Za nepunih godinu dana Ekološki pokret „Čista voda“ uz pomoć brojnih preduzeća, udruženja i volontera uspeo je da tršćak pretvori u jezero. Međutim, nije samo invazivna trska bila problem, već i smeće koje je ljudskim nemarom završilo u jezeru.

Iako je projekat završen, sečenje trske se nastavlja kako se trska ne bi povratila i to je proces koji će trajati. Praksa je pokazala da se redovnim potiskivanjem trske, ona nakon nekoliko godina sama povlači.

Grad Subotica podržao je projekat sa 160.000 dinara na konkursu za finansiranje i sufinasiranje aktivnosti udruženja građana iz oblasti životne  sredine, a prošlogodišnji konkurs bio je tematski: unapređenje ekološkog stanja Palićkog jezera i okoline. Jezero Bunarić sastavni je deo I sektora Palićkog jezera, pa je veoma zanimljiv kao pilot projekat.

Jezero Bunarić  je okupljalište za dve verske zajednice – katoličku i pravoslavnu, a brojni vernici koji tu dolaze nisu mogli da vide lepotu ove vodene površine.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 8 godina i 3 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 17029
Povezane teme

bunarić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.