Komentara: 17
Pregleda: 2995
Foto

JKP „Vodovod i kanalizacija“ obeležio šest decenija postojanja

10.06.2022. u 16:15h
Izvor: Subotica.com
Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ obeležilo je danas 60 godina postojanja i rada.
JKP „Vodovod i kanalizacija“ obeležio šest decenija postojanja

Osnovano 1962.godine, prvenstveno u cilju organizovanog snabdevanja  stanovištva vodom za piće, danas se ovo preduzeće bavi i odvođenjem i prečišćavanjem otpadnih voda.

Najbitniji projekat koji se iz aspekta vodovodnih usluga realizovao u proteklih deset godina je Projekat za unapređenje vodnih sistema Grada Subotice finansiran iz kreditnih sredstava ERBD Banke i donacije Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan. Njime je proširena kanalizaciona mreža izgradnjom kolektora 1 i kolektora 7 za dovođenje otpadnih voda, povezivanje Centralnog magistralnog vodovoda, bušenje i opremanje dva eksplozivna bunara. Takođe i zamena starih, dotrajalih sabirnih cevovoda na Vodozahvatu 1 i izgradnja novog postrojenja za preradu vode za poće na Vodozahvatu 2.

Čestitajući zaposlenima značajan jubilej, gradonačelnik Stevan Bakić poručio je da je ovo preduzeće jedno od najznačajnijih za funkcionisanje grada.

JKP „Vodovod i kanalizacija“ obeležio šest decenija postojanja- Vodosnabdevanje i upravljenje otpadnim vodama  je obeležje civilizacije. Zahvaljujem se veteranima preduzeća koji su postavili osnov na kome danas funkcioniše vodosnabdevanje grada. Tada se veliki broj građana snabdevao vodom iz bunara, koji su danas spomenici vremena tog razvoja. Na dobroj osnovi preduzeće se razvijalo da bi sada imali najsavremeniju tehnologiju – podseto je gradonačelnik Bakić. – I pored pandemije i energetske krize i rata na evropskom tlu, Grad Subotica i JKP „Vodovod i kalaizacija“ uspevaju da izmire sve ugovorne kreditne obaveze prema ERBD, koje su bile 11 miliona evra. Ako se nastavi ovom dinamikom 2024. ćemo otplatiti sve naše obaveze iz tog ugovora,  što će ostaviti prostor za dalja ulaganja u kanalizacionu i vodovodnu mrežu.

Gradonačelnik je podsetio i na instaliranje crpne stanice u Gatu, na šta je uloženo 400 hiljada evra, kao i da nas očekuje i projekat „Čista Srbija“, vredan 20 miliona evra, u okviru koga će se postaviti 110 kilometara kanalizacione mreže i izgraditi prečistači otpadnih voda u Bajmoku i Čantaviru.

Istorija vodosnabdevanja datira još i 1882.godine, kada je po rečima predsednika Skupštine grada Balinta Pastora, izbušen prvi javni bunar kod Franjevačke crkve, što se smatra početkom vodosnabdevanja u gradu.

JKP „Vodovod i kanalizacija“ obeležio šest decenija postojanja - Naš program rada deli se u tri tačke – očuvanje građevinskog nasleđa, obezbeđivanje normalnih uslova života za građane i razvoj Palića. JKP „Vodovod i kanalizacija“ nadležan je u ostvarenju poslednja dva cilja – istakao je Pastor. – U proteklih 60 godina ovo preduzeće je napravilo veliki put uspeha. Najpre Vodozahvat 1, pa Vodozahvat 2, te jedan od najsavremenijih prečistača u državi realizovan putem projekta „Ecolakus“. Očekuje nas projekat „Čista Srbija“, a radi se na proširenju vodovodne mreže u Hajdukovu, Šupljaku, Bačkim Vinogradima, Kelebiji...

Dva postrojenja za preradu pijaće vode, 600 kilometara distributivne mreže, prečistač otpadnih voda, osam kolektora i 350 kilometara kanalizacione mreže – samo su neke od brojki kojima se ovo preduzeće ponosi.

JKP „Vodovod i kanalizacija“ obeležio šest decenija postojanja- Svake godine nam se povećava broj priključaka i potrošača. Težmo da budemo na usluzi potrošačima. Ceo grad, naselja Palić i Radanovac, pokriveni su pijaćom vodom, težimo da distributivnom mrežom pokrijemo prigradska naselja – dodaje direktor preduzeća Šugar Đerđ. – Sada imamo 200 zaposlenih, a ako budemo proširivali mrežu moraćemo dapovećamo i radnu snagu.

Izvor: Subotica.com
Svečanost povodom 60 godina JKP "Vodovod i kanalizacija" Svečanost povodom 60 godina JKP "Vodovod i kanalizacija" Svečanost povodom 60 godina JKP "Vodovod i kanalizacija" Svečanost povodom 60 godina JKP "Vodovod i kanalizacija" Svečanost povodom 60 godina JKP "Vodovod i kanalizacija" Svečanost povodom 60 godina JKP "Vodovod i kanalizacija" Svečanost povodom 60 godina JKP "Vodovod i kanalizacija" Svečanost povodom 60 godina JKP "Vodovod i kanalizacija"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 2 meseca
Komentara: 17
Pregleda: 2995
Povezane teme

jkp vodovod subotica

jkp vodovod i kanalizacija

pastor balint

javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija

stevan bakić

đerđ šugar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.