Komentara: 13
Pregleda: 5376

Jubilarna, 40. "Trka magaraca" u nedelju u Bačkim Vinogradima

24.08.2023. u 13:04h
Izvor: Subotica.com
Tradicionalna seoska manifestacija, koja datira još od 1981. godine, održava se u Bačkim Vinogradima (Železnička 2), održava se poslednjeg vikenda u avgustu a ove godine to je nedelja, 27. avgust.
Jubilarna, 40. "Trka magaraca" u nedelju u Bačkim Vinogradima
Foto: RTV Pannon

Manifestacija je nastala zato je što skoro svaka kuća u selu imala magarca. On se pokazao kao zahvalna životinja za obradu vinograda na pesku, koje je u Bačkim Vinogradima imalo svako domaćinstvo. Oni su doneti iz Dalmacije i bili su mnogima prva "poljoprivredna mašina".

U to vreme svi su učestvovali u trkama, a manifestacija je okupljala i po nekoliko hiljada ljudi, koji su pratili ovu donekle šaljivu feštu, jer su magarci kao magarci i ovde pokazivali svoju glavnu osobinu, tvrdoglavost, pa su takmičari ponekad na leđima unosili svoju životinju u cilj a ni magarci nisu više što su nekad bili, jer ih vlasnici za trku pripremaju kao prave profesionalne trkače.

Jubilarna, 40. "Trka magaraca" u nedelju u Bačkim VinogradimaNa seoskoj ledini i ove godine će biti postavljena staza, koju magarci treba da pretrče, a takmičenje je organizovano u trci sa sulkama i u jahanju magaraca.

Svečano otvaranje je u 13 časova, nakon čega sledi trka odnosno početak takmičenja u jahanju magaraca. Rezultati će biti objavljeni oko 16:30 časova. U međuvremenu održaće se prigodan program za decu (takmičenje biciklima) i takmičenje u zapregama, a prisutni će moći okušati sreću u tomboli organizovanoj za posetioce ovog tradicionalnog dešavanja. Ovakve manifestacije ne mogu da prođu ni bez kuvanja pa ko bude zainteresovan...

U večernjem delu programa, već od 18 časova, pripremljen je zabavni program sa više muzičkih nastupa (solista Imre Felepeši i grupa "Melodia") i tzv. "Retro žurkom na otvorenom" koja počinje u 21 čas.

Kako navodi organizator, Udruženje za razvoj zajednice "Bački Vinogradi", događaj ima za cilj razvoj i jačanje zajednice kao i međugeneracijsko druženje. Osim lokalnih udruženja na skupu učestvuju i grupe iz susednih naselja kao i iz inostranstva.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 meseci i 3 nedelje
Komentara: 13
Pregleda: 5376
Povezane teme

trka magaraca bački vinogradi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.