Komentara: 0
Pregleda: 480

Jubilarni, 10. Jesenji festival jevrejske kulture počinje u ponedeljak

17.10.2024. u 08:30h
Izvor: Subotica.com
Tokom naredne nedelje, od ponedeljka, 21. oktobra, pa do subote, 26. oktobra, održaće se, po 10. put, Jesenji festival jevrejske kulture, a kao i ranijih, organizatori su i ove godine pripremili prikladan program. Svi sadržaji počinju od 19 časova, a ulaz je besplatan.
Jubilarni, 10. Jesenji festival jevrejske kulture počinje u ponedeljak

U okviru ovogodišnjeg Festivala subotičkoj publici biće predstavljeno pet programa, od ponedeljka do subote (sa izuzetkom petka). Svi programi počinju od 19h. 

 - Počinjemo orguljaškim koncertom u Sinagogi. Nastupiće Frano Jehuda Kolonomos Martinčević, rođen u Sarajevu, gde je završio Muzičku akademiju, da bi školovanje nastavio u Italiji i Norveškoj, gde se okrenuo sakralnoj muzici i sviranju na orguljama. Njegova umetnička karijera i počinje tamo, a bavi se i pedagoškim radom. On će na orguljama izvesti dela jevrejskih kompozitora kroz epohe, ali biće tu i drugih kompozitora - kaže Branka Banjanin koordinator Jesenjeg festivala jevrejske kulture. 

U utorak, 22. oktobra, naš grad usgostiće pozorište iz Beograda koje će izvesti mjuzikl Džozefa Stejna "Violinista na krovu". Predstava će se igrati na sceni "Jadran", a uzlaznice će se, zbog ograničenog broja mesta, deliti na ulazu u Jevrejsku opštinu, danas od 11 do 12 i od 17 do 18 časova. 

 - To je poznati brodvejski mjuzikl, zasnovan na priči Šolema Alehema "Tevje, raznosač mleka". U glavnoj ulozi će se pojaviti Nebojša Ljubišić, a režiju potpisuje Stefan Sablić koji za predstavu kaže "Teme su teške, ali je predstava uprkos tome vesela". Priča se dešava u zamišljenom selu, govori o jevrejskoj tradiciji, o ljubavi, o rastancima - objašnjava ona.

Jesenji festival jevrejske kulture počinje u ponedeljak

Kao središte čitave manifestacije, održaće se koncert braće Teofilović iz Beograda, u sredu, u Sinagogi. 

 - Ratko i Radiša, dva brata su izvođači tradicionalne srpske i balkanske muzike, pevaju a kapela, što je specifičan način pevanja, i msilim da se mogu svrstati u svetske muzičare i umetnike. Oni su nastupali na brojnim koncertima od Vašingtona, Moskve, Osake, Budimpešte, ali i u Subotici pre 20 godina. Ove godine se navršava 25 godina od izdavanja njihovog prvog albuma "Čuvari sna", što je ujedno i naslov ovogodišnjeg njihovog koncerta. Osim svog repertoara, oni će izvesti i nekoliko jevrejskih pesama. 

U četvrtak, 24. oktobra, biće održano predavanje Dr. Olge K. Ninkov, istoričara umetnosti Gradskog muzeja povodom 100 godina od rođenja Nandora Gila. Predavanje će se održati u Velikoj sali Jevrejske opštine (Dimitrija Tucovića 13).

 - Ovo predavanje održaće se u sklopu naše tradicije da svake godine osvetlimo život nekoga od članova jevrejske zajednice, čiji život prevazilazi granice ovog grada. Ove godine je sto godina od rođenja vajara Nandora Gila, a predavanje nosi naziv "Feniks". Inače, njegovi spomenici se nalaze u Mathauzenu, Dahau, Jerusalimu, Solunu, Beogradu, a u Subotici to je "Balada obešenih". 

Petkom, kada je Šabat, tradicionalno nema nikakvih programa, a sama manifestacija završava se u subotu velikim koncertom u Sinagogi. 

 - U subotu nastupa Klezmer orkestar iz Subotice, Šabatsong, a naziv koncerta je "Sve to jeste Klezmer..." i to nam već sugeriše jednu opušteniju atmosferu, dobru zabavu uz veselu muziku. Rekli su da će najavljivati i objašnjavati šta će svirati, a oni to obično čine na duhovit način. To je inače desetočlani orkestar, koji muzicira zajedno već četvrt veka. Na koncertu će im se pridružiti poznati cimbalista Jene Listaš. 

Jubilarni, 10. Jesenji festival jevrejske kulture počinje u ponedeljak

Svojom tradicijom dugom već čitavu deceniju, ovaj Festival na jedinstven način upotpunjuje sliku Subotice kao grada različitih kultura i kulturnih manifestacija.

 -Festival predstavlja jedan poseban kolorit Subotice, i još više potvrđuje multikulturni profil grada Subotice, po čemu se ona i izdvaja od drugih gradova - tradicijia, običajni, kulturne manifestacije naroda, narodnosti dobijaju na značaju, pa tako i jevrejske zajednice. Istorijat jevrejske zajednice je takav da je uglavnom to nešto o čemu razgovaramo nešto što je bilo u prošlosti. Ali, Jesenji festival je nešto što je tu, što je ovde, sa nama, što pulsira, i to mi je posebno dragao, da svedočimo tome, da smo deo kulture grada - ističe Robert Sabadoš, predsednik Jevrejskih opština. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 časova i 42 minuta
Komentara: 0
Pregleda: 480
Povezane teme

jevrejska opština

jevrejska zajednica

robert sabadoš

jesenji festival jevrejske kulture

branka banjanin

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.