Komentara: 0
Pregleda: 1570

Jubilej Gradske biblioteke

13.10.2010. u 14:17h
Izvor: RTV Yueco
Jubilej Gradske biblioteke

Gradska biblioteka Subotica slavi vredan jubilej - 120 godina postojanja i rada. Ova kulturna ustanova danas je posvećena deci, nauci, zavičaju, brizi o starim i retkim knjigama, biografijama i delima poznatih Subotičana. Povodom jubileja, organizovan je niz izložbi, a podeljene su i prigodne nagrade lokalnim piscima i naučnim radnicima.

Subotičku Gradsku biblioteku osnovao je 1890. godine gimnazijski profesor i poznati monograf grada Ištvan Ivanji. Kao temelj za formiranje njenog početnog fonda poslužio je veći broj privatnih zbirki. Impozantnu zgradu u kojoj je smeštena biblioteka projektovao je Ferenc Rajhl 1895 godine ,u neobaroknom stilu. Više od 1.000 kvadrata prostora na raspolaganju čitaocima, 12 ogranaka, 280.000 knjiga. Sve ovo predstavlja Gradsku biblioteku u Subotici danas, 120 godina od njenog osnivanja. Među tim brojnim naslovima, kriju se retka izdanja čija se starost meri stotinama godina i kojima se posvećuje posebna pažnja.

Gradsku biblioteku u Subotici danas čini dečje odeljenje, naučno odeljenje, zavičajno odeljenje, zbirka starih i retkih knjiga, odeljenje bibliografije i matična služba. Posebnu zbirku zavičajnih dela čini 9.795 primeraka raznih štampanih dokumenata, a u odeljenju stare i retke knjige može se naći 8.619 bibliotečkih jedinica. Biblioteka raspolaže bogatim fondom periodičnih publikacija, koji se godišnje povećava sa 150 naslova.

Povodom vrednog jubileja Gradske biblioteke biće dodeljena i priznanja. Za najbolje zavičajno književno ostvarenje u minuloj godini nagradu je dobila Marija Šimoković za delo "Velosiped gospodina Vermeša", dok je za celokupan književni opus nagrađen Tomislav Žigmanov.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1570
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.