Komentara: 1
Pregleda: 1795

Kad dužnici kažnjavaju kreditore

08.08.2009. u 20:54h
Izvor: Dnevnik "Danas"
Kad dužnici kažnjavaju kreditore

Subotičko Javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija počelo je prinudnu naplatu dugovanja za vodu od potrošača, koji duguju oko 125 miliona dinara. Već su izdati nalozi da se velikim dužnicima, bilo da su u pitanju domaćinstva ili poslovni potrošači, isključi voda, dok će protiv onih koji su na zajedničkoj mreži, odnosno u većim stambenim zgradama biti podnete sudske tužbe ukoliko su im dugovanja veća od 1.000.

Ovo javno preduzeće je, doduše, izrazilo spremnost da sa dužnicima sklopi ugovor o otplati duga u više rata, ali je činjenica da je odluka jednog javnog preduzeća o kažnjavanju potrošača još jednom pokazala koliko su građani neravnopravni s onima koji bi po zakonu trebalo da im pružaju usluge.

Građani Subotice su od pre pet godina kada je odlučeno da se gradi novi prečistač, postali dužnici po osnovu kredita koje je uzela lokalna samouprava od skoro 14 miliona evra. Od tada se cena vode permanentno povećava, jer je prema ugovoru sa kreditorom grad u obavezi da cenu vode za privatna domaćinstva izjednači s cenom koju plaćaju poslovni potrošači, a koja je znatno viša.

Kredit za prečistač je jedna od najvećih investicija u Subotici, a građane ipak niko nije pitao, na primer, referendumom, jesu li spremni da preuzmu na sebe plaćanje tolikog troška, odnosno, jesu li voljni da kreditiraju projekte vlasti po tolikoj ceni.

Uz to, prečistač se gradi od 2004. i sve dosad sistem prečišćavanja voda nije dovršen, a građani čak i ne znaju ko je za to kriv. A postoji velika mogućnost da se plaćaju i „kazneni poeni" od dodatnih nekoliko stotina hiljada evra, ukoliko se ispostavi da je krivac za kašnjenje radova na ovoj strani, a ne na strani izvođača.

Građani ne mogu isključiti vodu svom Vodovodu, (ili lokalnoj samoupravi) kao kaznu zbog kašnjenja u isporuci usluge zvane prečistač, kao ni zbog toga što je njihovo jedino jezero zagađeno do te mere da mediji bruje o tome. U tome veliku ulogu ima i (ne)prečišćavanje otpadnih voda, koje se slivaju u deo jezera, a taj proces očito nije zadovoljavajući, jer stari prečistač još „stoji" na remontu.

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 15 godina i 2 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 1795
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.