Komentara: 0
Pregleda: 1724

"Kad te bog ritne u stomak" - predstava o Gezi Čatu na sceni pozorišta "Deže Kostolanji"

14.09.2022. u 15:37h
Izvor: Subotica.com
Novu pozorišnu sezonu u teatru "Deže Kostolanji" otvoriće predstava "Kad te bog ritne u stomak" reditelja Andraša Urbana, koja je rađena po romanu subotičkog pisca Idike Lovaš. Predstava je na repertoaru sutra (četvrtak), od 19:30h i titlovana je na srpski jezik.
"Kad te bog ritne u stomak" - predstava o Gezi Čatu na sceni pozorišta "Deže Kostolanji"

Glavni junak predstave je subotički pisac, muzičar, slikar i lekar Geza Čat. Čovek, koji je živeo krajem 19. i početkom 20. veka, čija biografija istovremeno zadivljuje i zastrašuje. 

Središnji lik je subotički pisac Geza Čat, genijalni ludak koji je tragično završio život ubivši svoju ženu, a potom i sebe. Sam rad na predstavi je bio izuzetno težak, teško je bilo da dođemo do intime čoveka koji je proživljavao taj proces samouništenja. Međutim, koliko je ovo predstava o samouništenju, toliko prikazuje i to kako pomažemo jedni drugima - objašnjava Andraš Urban, reditelj.

Predstava "Kad te bog ritne u stomak"  rađena je po istoimenom romanu autorke Ildike Lovaš

Mi imamo taj problem da Gezu Čata i Deže Kostolanjija doživljavamo kao blizance u mađarskoj književnosti. To je laž. Roman je nastao iz moje potrebe da napišem istinu o ovom piscu - objašnjava Lovaš.

"Kad te bog ritne u stomak" - predstava o Gezi Čatu na sceni pozorišta "Deže Kostolanji"

Glavni junak predstave, Geza Čat, nadareni umetnik i lekar, ali i zavisnik od narkotika i pacijent, nakon ubistva supruge izvršio je i samoubistvo, a za sobom je ostavio ćerku koja je odrasla u manastiru, objašnjava glumica Andrea Verebeš.

- Teško sam doživela saznanje da je ćerka Geze Čata, Olga odrasla u manastiru, a svoj identitet otkrila je tek sa 50 godina i to čitajući dnevnike svoga oca. Javnost je tek kada joj je bilo 70 godina saznala ko je i čija je ćerke. U pitanju je izuzetno duboka priča koju ćemo pokušati da prenesemo publici - kazala je Verebeš.

"Kad te bog ritne u stomak" - predstava o Gezi Čatu na sceni pozorišta "Deže Kostolanji"Glumačkoj ekipi postavljen je ozbiljan i odgovoran zadatak -  da dočara i oživi karaktere ljudi koji su u prošlosti zaista postojali, odnosno da dočara priče iz života tih stvarnih ljudi.

Kroz tekst Ildike Lovaš imali smo priliku da se udubimo u likove, da uđemo u njihove duše i upoznamo se sa njihovim međusobnim odnosima. Sve smo to proživeli i nadamo se da će i publika proživeti isto gledajući predstavu - objašnjava glumac Boris KučovUspeli smo da napravimo kvalitetnu predstavu i da povežemo sve smerove života Geze Čata u jednu celinu koja je istovremeno zastrašujuća i divna - zaključuje Gabor Mesaroš, glumac u predstavi "Kad te bog ritne u stomak".

Predstava "Kad te bog ritne u stomak" premijerno je izvedena u Novosadskom pozorištu, potom i u pozorištu "Deže Kostolanji" na kraju prethodne sezone. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1724
Povezane teme

ildiko lovaš

andraš urban

pozorište deže kostolanji

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.