Komentara: 29
Pregleda: 5253

Kada dogovor nije moguć, bivši supružnici se vraćaju u sudnicu - Osnovni sud prošle godine primio skoro hiljadu predmeta iz porodične materije

12.01.2023. u 14:52h
Izvor: Subotica.com
Prošle godine Osnovni sud u Subotici primio je nešto više od 950 predmeta iz porodične materije, što je za oko 40 predmeta više nego 2021. godine . Predmeti koji podrazumevaju izmenu modela viđenja deteta traju znatno duže od ostalih iz porodičnog prava, jer roditelji do suda dospevaju zbog narušenih međusobnih odnosa koji im onemogućavaju da se samostalno dogovore o načinu i terminima viđanja deteta.
Kada dogovor nije moguć, bivši supružnici se vraćaju u sudnicu - Osnovni sud prošle godine primio skoro hiljadu predmeta iz porodične materije

Tokom brakorazvodne parnice određuje se ko će vršiti roditeljsko pravo, visina alimentacije, kao i model viđanja deteta. Kako objašnjavaju iz Osnovnog suda u Subotici, ove odluke podložne su promenama, a bivšim supružnicima neretko se ostavlja prostor za međusobni dogovor oko viđanja deteta. U situacijama kada su odnosi toliko narušeni da dogovor nije moguć, roditelji se vraćaju u sudnicu.

- Predmeti koji se tiču promene modela viđanja deteta su specifični po tome što traju znatno duže od drugih predmeta iz porodične materije. Zbog narušenih odnosa, bivši supružnici ne mogu postići dogovor pa se dešava da dete jednog roditelja ne vidi po nekoliko meseci. Tada se obično "presavije tabak" i dođe do suda - objašnjava Rozalija Tumbas, predsednica Osnovnog suda u Subotici - Kod ovakvih predmeta radi se po nekoliko veštačenja i dopuna veštačenja. Tada je korisno da što preciznije definišemo ko će odvoditi dete, ko će dolaziti po nega, kada će biti realizovana viđenja i koliko će trajati. Deci treba omogućiti da upoznaju i drugog roditelja i njegovu familiju. Neko može biti loš muž, ali dobar otac.

Kada dogovor nije moguć, bivši supružnici se vraćaju u sudnicu - Osnovni sud prošle godine primio skoro hiljadu predmeta iz porodične materijeKada inat i bes zavladaju, komunikacija između bivših supružnika često se odvija preko deteta koje nije dovoljno zrelo da preuzme taj teret na svoja leđa, upozoravaju stručnjaci.

Deca ne treba da budu poštari svojim roditeljima. To su teme koje se tiču odraslih i deca nisu u stanju da ih razumeju, naročito ako se tiču finansija. Na primer, tinejdžera od 10 godina takve informacije dodatno opterećuju, a pošto nije u stanju da razume, može da se dogodi da sasvim drugačije poveže i stvori neki scenario koji nije realan, a koji će ga opteretiti. Recimo, može povezati da neće imati šta da jede - priča Dragana Ćupurdija, psiholog - Kod loših i burnih razvoda deca često osećaju krivicu misleći da se roditelji rastaju jer oni nisu bili dobri. U periodu puberteta može doći do samopovređivanja ili autodestruktivnih ponašanja. U želji da ublaže osećaj krivice adolescenti mogu koristiti određene supstance. Zato je važno da bivši supružnici pređu preko svih nesporazuma i održe određeni nivo komunikacije u cilju ostvarivanja najboljeg interesa za dete.

Kada dogovor nije moguć, bivši supružnici se vraćaju u sudnicu - Osnovni sud prošle godine primio skoro hiljadu predmeta iz porodične materijeOsim oko modela viđanja deteta, roditelji se neretko spore i oko visine alimentacije.

Prošle godine imali smo predmete koji se tiču povećanja, ali i smanjenja alimentacije. Drastično smanjenje alimentacije dešava se u slučajevima kada je jedan roditelj radio u inostranstvu, ali je izgubio taj posao i vratio se u Srbiju pa sada radi za znatno manju mesečnu naknadu - navode iz Osnovnog suda u Subotici.

Kada dogovor nije moguć, bivši supružnici se vraćaju u sudnicu - Osnovni sud prošle godine primio skoro hiljadu predmeta iz porodične materijeSlužba pravne pomoći za porodične predmete funkcioniše petkom, od 8 do 12h u Osnovnom sudu u Subotici.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 6 meseci
Komentara: 29
Pregleda: 5253
Povezane teme

bračna kriza

Osnovni sud Subotica

razvod braka

alimentacija

rozalija tumbas

dragana čupurdija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.