Komentara: 15
Pregleda: 12194

Kada zastarevaju dugovi za komunalne usluge?

09.03.2021. u 13:11h
Izvor: TV Subotica
Neplaćeni računi za električnu energiju, različite komunalne usluge od grejanja do parkinga, kao i za mobilni telefon, zastarevaju za godinu dana za fizička lica, a na godišnjem nivou između 60 i 100 građana se obrati Kancelariji lokalnog ombudsmana kako bi dobili savet u vezi sa dugovanjima, odnosno njihovim pravima.
Kada zastarevaju dugovi za komunalne usluge?

Kako objašnjava Erika Tot Salai, lokalni ombudsman, zastarelost je prestanak prava poverioca da po isteku roka prinudno naplati potraživanja i to je vid sankcije za nemarnog poverioca. Međutim, ako ipak platite zastarela dugovanja, posle nemate pravo na povrat novca.

- Na ovaj način civilno potraživanje postaje naturalno, koje je jedino moguće naplatiti ukoliko to druga strana dobrovoljno učini. Sud po službenoj dužnosti ne pazi na zastarelost prava, samo po prigovoru dužnika, a ukoliko dužnik propusti da istakne prigovor zastarelosti i plati zastarelo potraživanje, nema pravo na povrat sredstava - objašnjava Tot Salai. - Građani nam se dosta često javljaju u vezi sa ovom problematikom, a najzanimljivija za građanstvo je komunalna oblast, jer smo skoro svi korisnici neke komunalne usluge.

 

Kada zastarevaju dugovi za komunalne usluge?

Erika Tot Salai (foto: RTV Panon)

Kako ističe Tot Salai, zaštita od prinudne naplate i zastarelog potraživanja je veoma jednostavna, ali je, kako savetuje, važno da građani ne izbegavaju prijem opomene, kao ni zaključka o izvršenju javnog izvršitelja, jer time gube mogućnost da se zaštite.

- Uvek naglašavamo da, zaštititi se od prinudne naplate zastarelog potraživanja, niti je skup niti je komplikovan postupak niti iziskuje posebnu proceduru, samo je važno da građani ne izbegavaju prijem opomene ili zaključka o izvršenju javnog izvršitelja, jer time sebe mogu dovesti u situaciju da izgube pravo i mogućnost da izjave prigovor zastarelosti i na taj način ne mogu koristiti pravom kojim zakonodavac predviđa da se odbrane od nemarnog poverioca - poručuje Tot Salai. 

Kada zastarevaju dugovi za komunalne usluge?Lokalni ombudsman dodaje da ukoliko u roku od godinu dana dobijemo tužbu radi naplate potraživanja, to znači da je prekinuta zastarelost i da moramo da izmirimo dugovanje, ali da razne opomene i obaveštenja ne prekidaju zastarelost. Zastarelost za pravna lica je duža nego za fizička i iznosi tri godine.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 3 godine i 4 meseca
Komentara: 15
Pregleda: 12194
Povezane teme

plaćanje računa

lokalni ombudsman

erika tot salai

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.