Komentara: 0
Pregleda: 1578
Foto

Kako biti efikasniji u borbi protiv trgovine ljudima?

01.06.2022. u 16:06h
Izvor: Subotica.com
Dvodnevni trening o primeni standardnih operativnih procedura za postupanje sa žrtvama trgovine ljudima, koji je održan na Paliću, okupio je predstavnike svih relevantnih ustanova, institucija i organizacija koje se bave ovom problematikom. Stručnjaci su, između ostalog, razgovarali o mogućnostima za poboljšanje postojećih kapaciteta u borbi protiv trgovine ljudima.
Kako biti efikasniji u borbi protiv trgovine ljudima?

Koji su to trenutni kapaciteti timova koji se bave problemom trgovine ljudima, kako pojačati te kapacitete, sa kojim se problemima susreću stručnjaci koji rade na sprečavanju i otkrivanju trgovine ljudima - ovo su samo neke od tema o kojima se razgovaralo na dvodnevnom treningu koji je okupio predstavnike svih ustanova, institucija i organizacija koje se bave ovom problematikom.

Kako biti efikasniji u borbi protiv trgovine ljudima?

- Ovo je odlična prilika da stručnjaci koji se susreću sa problemom trgovine ljudima porazgovaraju, razmene iskustva i da se vidi koji su to trenutni kapaciteti timova, odnosno na koji način je moguće unaprediti postojeće kapacitete. Seminaru su prisustvovali predstavnici olicije, sudstva, centara sa socijalni rad, kao i predstavnici Crvenog krsta, nevladinih organizacija, obrazovanja ,zdravstva. U pitanju je sveobuhvatni trening za sve koji mogu doći u kontakt sa potencijalnim žrtvama trgovine ljudima - objašnjava Andrijana Radojčić Nedeljković, iz Udruženja građana "Atina". 

Domaćin seminara  je Lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima, a koordinator ovog tima, Ilija Đukanović objašnjava da je konstantna edukacija potrebna svima koji se bave ovom problematikom.

Kako biti efikasniji u borbi protiv trgovine ljudima?

- Tokom jučerašnjeg dana predstavnici svih relevantnih ustanova, organizacija i institucija izložili su svoja iskustva u borbi protiv trgovine ljudima, te izneli probleme sa kojima se suočavaju u toj borbi. Uvek je zaključak da je potrebno da se radi na konstantnoj edukaciji, a postoje izazovi i koji se tiču broja zaposlenih koji rade na ovoj problematici u okviru relevantnih ustanova. Što se našeg grada tiče, pred Višim javnim tužilaštvom u poslednjih pet godina bilo je tri do četiri slučaja krivičnog dela trgovina ljudima. Procenat okončanja ovih slučajeva je do 70 odsto, a za počinioce je izrečena kazna zatvora.

Treninzi se sprovode u okviru projekta Međunarodne organizacije za migracije pod nazivom "Jačanje kapaciteta i partnerstava za upravljanje migracijama u Srbiji".

Kako biti efikasniji u borbi protiv trgovine ljudima?

- Ova obuka se organizuje uz finansijsku podršku Švajcarske, a u okviru migracionog paketa Švajcarske i Srbije. Na Paliću je realizovana druga obuka u ovom ciklusu koja se bavi problemom trgovine ljudima - navodi Nataša Luković iz Međunarodne organizacije za migracije. 

Izvor: Subotica.com
Trening na temu upoznavanja i primene procedura za postupanje sa žrtvama trgovine ljudima Trening na temu upoznavanja i primene procedura za postupanje sa žrtvama trgovine ljudima Trening na temu upoznavanja i primene procedura za postupanje sa žrtvama trgovine ljudima Trening na temu upoznavanja i primene procedura za postupanje sa žrtvama trgovine ljudima Trening na temu upoznavanja i primene procedura za postupanje sa žrtvama trgovine ljudima Trening na temu upoznavanja i primene procedura za postupanje sa žrtvama trgovine ljudima Trening na temu upoznavanja i primene procedura za postupanje sa žrtvama trgovine ljudima Trening na temu upoznavanja i primene procedura za postupanje sa žrtvama trgovine ljudima
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 1578
Povezane teme

trgovina ljudima

seminar

ilija đukanović

seminar na paliću

lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.