Komentara: 0
Pregleda: 1099
Foto

Kako da lokalna firma postane svetski dobavljač? SME HUB Karavan posetio Suboticu

30.05.2024. u 13:12h
Izvor: Subotica.com
Kako da lokalna firma postane svetski dobavljač? SME HUB Karavan posetio Suboticu

SME HUB je projekat Vlade Švajcarske koji ima za cilj pružanje stručne pomoći malim i srednjim preduzećima, a njihov karavan danas je stigao u naš grad kako bi lokalnim privrednicima predočili kako mogu postati svetski dobavljači.

Fokus je na malim i srednjim preduzećima, ali ono što ovaj projekat čini specifičnim jeste što pružamo podršku i velikim multinacionalnim kompanijama koje posluju u Srbiji, a žele da među domaćim proizvođačima pronađu svoje dobavljače - počinje priču Aleksandar Goračinov, direktor SME HUB projekta.

Kako da lokalna firma postane svetski dobavljač? SME HUB Karavan posetio Suboticu

Kako je naveo Goračinov na današnjem predavanju u Regionalnoj privrednoj komori, u Subotici postoji veliki prostor za ostvarivanje saradnje budući da u gradu, osim malih i srednjih lokalnih firmi, posluju i velike multinacionalne kompanije.

- Potencijal postoji u čitavoj zemlji. Srbija obiluje kvalitetnim proizvođačima iz različitih oblasti i što je najvažnije oni su spremni da se dalje ravijaju kako bi ušli u tok globalnih lanaca snabdevanja - dalje će sagovornik - Mi smo mlad projekat, postojimo tek 10 meseci, ali postigli smo veliki uspeh za to kratko vreme o čemu svedoči činjenica da već sedam kompanija kroz SME HUB dobija bespovratna sredstva za interni razvoj svojih kapaciteta i imaju priliku da budu podržani od strane multinacionalnih kompanija koje su nam partneri, poput švajcarske Sike, Leoni i mnogih drugih koji, pre svega, podržavaju postojeće dobavljače i žele im da se dodatno razviju kako bi svi zajedno išli napred i podizali standarde u poslovanju.

Kako da lokalna firma postane svetski dobavljač? SME HUB Karavan posetio SuboticuUz sedam firmi koje su već dobile podršku u okviru ovog projekta, trenutno ima još oko 40 zainteresovanih kompanija.

Ovo je naš peti karavan i cilj nam je da obiđemo celu Srbiju, da razgovaramo sa privrednicima . Svi mi i dolazimo iz privrede, tako da razumemo probleme, očekivanja i mogućnosti i taj lični pristup koji imamo sa svakim preduzećem koje želi da bude deo našeg projekta jeste nešto što nas izdvaja - objašnjava Goračinov i dodaje da iako podrška od strane državnih institucija i stranih razvojnih agencija postoji, nedostaje edukacija koja je privrednicima neophodna kako bi bili upoznati sa svim mogućnostima koja im stoje na raspolaganju - Kao neko ko dolazi iz privrede, mogu da kažem da nisam upoznat sa svim velikim kompanijama koje posluju u Srbiji, pa samim tim ni sa prilikama koje mi one donose u smislu da radim za njih kao neki proizvođač. Takođe, nisam baš ni svestan gde sve mogu da pronađem bespovratna sredstva iako ona postoje. Zbog toga je edukacija veoma važan deo slagalice, jer jedino tako ljudi dobijaju informacije o tome šta se sve nalazi na tržištu i gde su to prilike bilo u smislu bespovratnih sredstava ili eventualnog razvoja prodaje kroz saradnju sa nekim velikim firmama koje traže dobavljače.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 2 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 1099
Povezane teme

regionalna privredna komora

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.