Komentara: 18
Pregleda: 7946

Kako izgleda nastava fizičkog vaspitanja na daljinu

07.04.2020. u 17:07h
Izvor: Subotica.com
Od uvođenja vanrednog stanja i zatvaranja obrazovnih ustanova, obaveze đaka preselile su se iz školskog u digitalno okruženje. I dok predmete poput srpskog, matematike, biologije, fizike i hemije mogu da prate putem kanala RTS 3 i RTS Planete, fizičko vaspitanje zahteva nešto drugačiji pristup, zbog čega su se profesori potrudili da učenicima svaku nedelju ispune korisnim vežbama i tako brinu o njihovom fizičkom i mentalnom zdravlju.
Kako izgleda nastava fizičkog vaspitanja na daljinu

Prva radna nedelja srednjoškolaca protekla je u pronalaženju adekvatnog prostora za vežbanje i rekvizita koje su mogli da pronađu kući, poput stolice, kauča, vrata, balona za vodu i drugih predmeta za svakodnevu upotrebu. Naredne nedelje dobili su zadatak da vežbaju tri dana, tako što će prvog odvojiti vreme za trčanje, narednog za vežbe snage, a poslednjeg za vežbe istezanja, dok je bilo poželjno da između ovih vežbi ubace i neku igru. Dan, vežbu i uloženo vreme, trebalo je da pretoče u kratak "dnevnik" fizičke aktivnosti.

- Neki su trčali na traci koju imaju kod kuće, neki su vozili sobni bicikl, neki su trčali po stepenicama u zgradi da ne bi izlazili napolje, dakle svako se na neki način snašao, a ovonedelji zadatak biće o pravilnom držanju tela koje podrazumeva vežbe za prevenciju deformiteta kičmenog stuba i ostalih delova tela, kao i vežbe za jačanje posture, jer se sada mnogo manje kreću, a mnogo više sede - kaže Srđan Dakić, profesor fizičkog vaspitanja u Tehničkoj školi "Ivan Sarić", dodajući da se nedeljni zadaci šalju putem elektronskih platformi, kao što je Gugl učionica.

Kako je u osnovnih školama ovaj predmet definisan kao fizičko i zdravstveno vaspitanje, nastava je podeljena na segmente, te uz vežbe za razvoj opštih motoričkih sposobnosti, osnovci dobijaju i prezentacije o higijeni i pravilnoj ishrani, što je od posebnog značaja u ovom periodu. 

Kako izgleda nastava fizičkog vaspitanja na daljinu

Siniša Repija

- Ovo je sjajan period u kome profesori fizičkog mogu da edukuju decu o zdravstvenom vaspitanju, jer kada im pričamo o tome na času, koliko nas zapravo slušaju, a sada imamo odličnu priliku da dobijemo čak i povratnu informaciju - objašnjava Siniša Repija, predsednik Saveza za školski sport i pedagoge fizičke kulture Subotice, koji ujedno predaje fizičko i zdravstveno vaspitanje osnovcima. - Možemo da organizujemo testove ili da na kraju prezentacije postavimo pitanje na koje treba da odgovore i ta povratna informacija je zaista dobra, jer je prošlonedeljna analiza pokazala da oko 80 odsto učenika pošalje odgovor, a ukoliko se uzme u obzir da i redovne časove fizičkog ne radi oko 10 odsto učenika, jer ne donesu opremu ili su povređeni i bolesni, možemo reči da smo postotak uključenosti dece zadržali.

Bavljenje fizičkom aktivnošću sada posebno dobija na važnosti, kada deca većinu vremena provode u kući. Ograničena mogućnost kretanja nikome ne prija, ali najteže pada sportistima, koji su navikli da imaju po dva do tri treninga dnevno, kao i adolescentima koji ni u "normalnim" okolnostima ne vole da miruju i sede kod kuće.

Kako izgleda nastava fizičkog vaspitanja na daljinu

Srđan Dakić

- Adolescencija je poslednji period ubrzanog rasta i razvoja i tu je veoma važno da se deca bave  fizičkom aktivnošću, jer je ona bitna za razvoj muskulature, jačinu kostiju i zglobova. Trudimo se da im vežbe ne namećemo kao obavezu, već kao odmor i nešto što mogu da rade u pauzama između predmeta, zadataka i drugih školskih obaveza koje imaju u toku radne nedelje - ističe Dakić.

A važnije od vežbanja, jeste da učenici ostanu motivisani i pozitivni, što je trenutno najteži zadatak profesora fizičkog vaspitanja.

- Kroz fizičku aktivnost, oni će izbaciti iz sebe svu negativnu energiju koja se nakuplja i osećaće se mnogo bolje. Na kraju svakog zadatka im obično napišem da nastave da vežbaju i ostanu nasmejani, jer je jako važno da ostanu pozitivni u ovim teškim trenucima, tako da je ovo briga ne samo o njihovom fizičkom, nego i mentalnom zdravlju - poručuje Repija.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 11 meseci
Komentara: 18
Pregleda: 7946
Povezane teme

savez za školski sport

fizičko i zdravstveno vaspitanje

fizička aktivnost

onlajn nastava

siniša repija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.