Komentara: 1
Pregleda: 1697

Kako je pandemija uticala na studiranje?

13.05.2020. u 17:18h
Izvor: TV Subotica
Uvođenje vanrednog stanja zatvorilo je i fakultete, a nastava se preselila u svet interneta. Kako je ova situacija uticala na studiranje, kako su se fakulteti prilagodili, a koliko su studenti zadovoljni novim načinom organizacije predavanja, bile su teme istraživanja koje je kompanija Infostud sprovela krajem aprila. Rezultati su pokazali da 70 odsto studenata smatra da su promene loše uticale na sticanje znanja.
Kako je pandemija uticala na studiranje?

Studentkinja druge godine žurnalistike na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, Subotičanka Tijana Cvijanović, tokom protekla dva meseca imala je pozitivno iskustvo. Ističe da su obaveze i zadaci koje su ona i njene kolege imali bili dosta olakšani, a da su profesori bili dostupni. Ipak, Tijana dodaje da će se prava slika videti tek kada počne ispitni rok.

- Prvi ispitni rok nam je za manje od desetak dana, to je aprilski rok koji se preneo, a odmah zatim ide junski i mislim da ćemo tu imati jedino problem, zato što su povezana dva roka i ima svega možda pet dana razmaka između prvog i drugog roka, a na septembarski i oktobarski rok ne utiče - kaže Cvijanović.

Kako je pandemija uticala na studiranje?

Tokom nedelju dana, koliko je trajalo istraživanje sajta NajStudent, anketu je popunilo 1.447 akademaca.

- Bilo nam je bitno, pre svega, da saznamo kako je pandemija uticala na studiranje, da li će studenti uspeti da završe svoje obaveze tokom ovog perioda i da li će uspeti da diplomiraju na vreme - objašnjava Željko Skenderović ispred sajta NajStudent.

Rezultati koji su dobijeni ovim putem pokazali su da studenti nisu preterano zadovoljni merama koje su fakulteti sproveli, a koje su na skali od jedan do pet ocenili sa prosečnih 3,19. Naveli su da je polovina profesora poslala prezentacije za predavanja, a da je svaki treći predavanje držao onlajn.

Kako je pandemija uticala na studiranje?

- Otprilike se oko 70 odsto studenata izjasnilo da na ovaj način lošije stiče znanje, a tek svaki 12 student se izjasnio da na ovaj način bolje stiče znanje, dok je ostalima svejedno. Ono što su naveli da bi trebalo da bude bolje je dostupnost profesora i dostupnost informacija na sajtu fakulteta. Većina, skoro 80 odsto studenta, upravo je to izjavila - dodaje Skenderović.

Predlozi koje su studenti dali odnose se na standardizaciju predavanja na daljinu i uvođenje onlajn kolokvijuma. Kako aprilski ispitni rok nije održan u predviđenom periodu, većina smatra da će se to negativno odraziti na upis naredne godine, dok se dve trećine studenata završne godine i apsolvenata pribojava da neće diplomirati na vreme.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 3 godine i 11 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1697
Povezane teme

infostud

studiranje

korona virus

epidemija korona virusa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.