Komentara: 3
Pregleda: 3035

Kako podneti tropske vrućine?

23.06.2021. u 17:14h
Izvor: Subotica.com
Pravilna nadoknada tečnosti, lagana ishrana, adekvatno odevanje i izbegavanje izlaganja suncu u najtoplijem delu dana, saveti su stručnjaka kako da podnesete tropske temperature koje se očekuju u narednim danima.
Kako podneti tropske vrućine?

Tek što je počelo, a leto je već uzelo puni zamah. Temperatura poslednjih dana s lakoćom premašuje 35 stepeni, dok je za sutrašnji dan najavljeno neverovatnih 38 stepeni. Upravo zbog tropskih vrućina, stručnjaci su ove godine izmenili preporuku, te umesto dosadašnjeg saveta da se boravak na suncu izbegava u periodu od 10 do 17 časova, sada preporučuju da se pre 18 časova ne bi trebalo izlagati sunčevim zracima direktno, ali ni indirektno jer, kako naglašavaju, zračenje postoji i u hladovini.

- Mnogi ljudi ne znaju da i u hladu postoji određeni stepen zračenja, što znači da kad god izlazimo iz kuće, na kožu treba da nanesemo kremu sa zaštitnim faktorom. Za decu se preporučuje zaštitni faktor 50, za odrasle može i 30. Garderoba treba da bude lanena ili pamučna, svetlih boja, dovoljno široka i lepršava, a po mogućnosti da prekrije što veći deo tela, tako da nije direktno izloženo sunčevom zračenju. Takođe, obavezno treba da se koriste sunčane naočare i da se zaštiti glava nošenjem šešira većih oboda, kačketa ili drugih kapa - objašnjava Mirjana Dakić, doktor medicine u Centru za promociju zdravlja pri Zavodu za javno zdravlje Subotica.

Kako podneti tropske vrućine?Za podnošenje tropskih vrućina najvažnija je pravilna nadoknada tečnosti, zbog čega naša sagovornica savetuje da nigde ne treba krenuti bez flašice vode, kao i da je preporučeni dnevni unos dve litre tečnosti.

- Na prvom mestu je voda, ali se preporučuju čajevi i sveže ceđeni sokovi. Bitno je da nisu preterano hladni sa mnogo leda, već neka budu blago rashlađeni. Treba izbegavati gazirana i alkoholna pića, dok kafu treba unositi umereno, jer ona dovodi do dehidratacije - savetuje dr Dakić, dodajući da tečnost treba unositi i kada nismo žedni. - Kad smo žedni, tada je već kasno, zbog toga se preporučuje da se uzima nekoliko gutljaja tečnosti na svakih 15 do 20 minuta, kako je ko u mogućnosti, da bi se nadoknadio gubitak tečnosti.

Pravilna ishrana takođe može da pomogne u prevazilaženju tropskih temperatura, a kako ističe dr Dakić, umerenost je ključna.

- Ne treba izbegavati obroke, potrebno nam je svih pet, ali neka oni budu lagani i puni svežeg voća i povrća. Dakle, bez jake masne i pržene hrane i bez preteranog unosa soli i šećera, jer to podiže pritisak - naglašava dr Dakić.

Posebna preporuka se odnosi na starije osobe i hronične bolesnike, kojima doktorka medicine savetuje da sve svoje dnevne aktivnosti, od plaćanja računa i nabavke, do šetnje na svežem vazduhu, obavljaju isključivo u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim časovima, kao i da se oko uzimanja terapije i eventualnih promena, obavezno konsultuju sa svojim izabranim lekarom.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 3 nedelje
Komentara: 3
Pregleda: 3035

Povezana vest

Povezane teme

zavod za javno zdravlje

centar za promociju zdravlja

visoke temperature

letnje vrućine

tropski talas

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.