Komentara: 2
Pregleda: 2777

Kako pojednostaviti administrativne postupke u privredi

07.09.2018. u 16:00h
Izvor: Subotica.com
Konsultacije sa privrednicima na temu optimizacije administrativnih postupaka, održane su danas u Regionalnoj privrednoj komori Subotica. Konsultacije su imale za cilj dobijanje preporuka za pojednostavljenje administrativnih postupaka, koji posebno opterećuju privredna društva u oblasti proizvodnje i prometa hrane za životinje.
Kako pojednostaviti administrativne postupke u privredi

Privredna društva koja se bave proizvodnjom i prometom hrane za životinje, najviše poteškoća imaju prilikom izdavanja sertifikata za izvoz hrane za životinje i izvoz sporednih proizvoda životinjskog porekla, dobijanja dozvola za uvoz i carinjenje pošiljki hrane i hrane za životinje biljnog i mešovitog porekla, te odobravanja objekata za sporedne proizvode životinjskog porekla i objekata u kojima se proizvodi hrana za životinje.

- Ideja je da se definišu tačke u administravinim postupcima koje su najkomplikovanije, a odgovor na to pitanje tražili smo od privrednika. Optimizacija administrativnih postupaka sprovodiće se na način da se eliminišu oni koraci koji su možda suvišni, odnosno da vidimo koja je to lista dokumenata koja se trenutno traži i šta od tih dokumenata možda ne mora da se traži, nego da se pribavi nekim drugačijim putem, u smislu da jedan organ može da pribavi više različitih dokumenata. Dakle, da vidimo na koji način postupci mogu da se pojednostave - rekla je Nevena Kecman, rukovodilac Centra za pružanje usluga, servise i pakete proizvoda Privredne komore Srbije.

Kako pojednostaviti administrativne postupke u privredi

Konsultacije je organizovala Privredna komora Srbije, u okviru Projekta za poboljšanje investicione klime u Srbiji, koji sprovodi Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svetske banke. Prema rečima Nevene Kecman, tokom septembra sprovešće se oko dvadesetak fokus grupa na različite teme, koje će biti organizovane u 11 gradova širom Srbije.

- Cilj ovih fokus grupa je detaljna analiza 100 administrativnih postupaka, za koje je procenjeno da predstavljaju veliko opterećenje za privredna društva, kako bi moglo da se dođe do preporuka koje će navedene postupke pojednostaviti i pojeftiniti - dodala je Kecman.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 7 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2777
Povezane teme

privredna komora srbije

regionalna privredna komora subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.