Komentara: 1
Pregleda: 3166

Kako prodati i naplatiti prodate jabuke?

11.11.2011. u 14:33h
Izvor: RTV Yueco
Kako prodati i naplatiti prodate jabuke?

Veliki broj subotičkih proizvođača jabuka zbog zastarele tehnologije nije u stanju da parira Poljskim proizvođačima na Ruskom tržištu, a i kada se dokopaju “dela kolača” suočavaju se sa ozbiljnim problemom naplate. Po podacima Udruženja zemljoradnika severne Vojvodine, u prošloj i pretprošloj godini Rusi su ostali dužni preko milion evra za preuzetu jabuku. “Ulaznica” na rusko tržište ogleda se u sistemu 3K – Količina, kvalitet i kontinuitet.

Kompanija Agroprom iz Tavankuta postoji od 1993. godine, u Subotici, i jedno je od preduzeća koje se specijalizovalo za izvoz svežeg voća i povrća na tržište Ruske Federacije, gde izvoze 90% proizvoda. Najvažniji od njih je jabuka, između 10 i 12 hiljada tona godišnje. Partneri im se nalaze u najvećim ruskim gradovima, Moskvi, Sankt Petersurgu, Rostovu i kao sibirskim gradovima, a da bi dospeli tamo moraju ispunjavati stroge standarde priozvodnje – Global Gap i čuveni sistem 3K – velike količine, zahtevani kvalitet i kontinuitet u isporuci. A onda dolazi do problema naplate.

Po informacijama Udruženja zemljoradnika severne Vojvodine, oko 220.000 hektara subotičke peščare podesno je za podizanje voćnjaka, a jabuka se kao najzastupljenija gaji na 6.000 hektara. Prvoklasne jabuke se proizvede oko 60.000 tona. Polovina roda jabuka završava na domaćem tržištu, a druga polovina odlazi na izvoz. Na domaćem tržištu jabuku plasiraju sitni proizvođači, a izvozno su orijentisane velike kompanije. Ranijih godina najviše se izvozilo u Rusiju, ove godine u Moldaviju, ali naši voćari imaju žestoku konkurenciju u Poljskim voćarima, koji svoje jabuke prodaju duplo jeftinije. A kada jabuku i prodaju, ovdašnji voćari strahuju da li će je naplatiti, pošto su Rusi samo u 2009. za jabuke ostali dužni 700.000 evra, a u prošloj godini 400.000 evra, navode u Udruženju.

U Udruženju navode da je veliki problem kod mnogih i zastarela tehnologija proizvodnje u voćnjacima, koja poskupljuje krajnji proizvod. Naime, na ovom području se po hektaru nalazi 800 do 1.000 stabala jabuke, gde se proizvede 2-3 vagona jabuke. Da bi bili konkurentni, po hektaru mora biti zastupljeno do 3.500 stabala, sa proizvodnjom od 5-6 vagona, odnosno duplo više nego sad.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 8 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3166
Povezane teme

proizvođači jabuka

kompanija agronom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.