Komentara: 23
Pregleda: 9687

Kako se primenjuje novi Zakon o potrošačima u Subotici?

10.10.2014. u 14:35h
Izvor: Subotica.com
Novi Zakon o zaštiti potrošača, stupio je na snagu 21.06.2014, a počeo sa primenom 22.09.2014. godine. Ono što donosi novi Zakon su kraći rokovi za rešavanje reklamacije. Potrošač ima mogućnost izbora, popravka ili zamena oštećenog proizvoda.
Kako se primenjuje novi Zakon o potrošačima u Subotici?

Potrošač bi prvo trebalo da podnese reklamaciju, i u roku od 8 dana trgovac je dužan da odgovori, da li prihvata reklamaciju ili ne. Ukoliko je trgovac prihvatio reklamaciju, kupac bira da li će popravku proizvoda ili zamenu za novi i u roku od 15 dana trgovac mora da ispuni zahtev potrošača, osim u slučaju nameštaja i tehnike kada je rok 30 dana.

Još jedna novina koja je bitna za kupce, ne moraju da poseduju ambalažu kada traže reklamaciju. Treba napomenuti da se roba može popravljati samo uz saglasnost potrošača, 6 meseci od dana kupovine.

Ako se dogodi da trgovac ne prihvata reklamaciju, potrošač može da stupi u kontak sa udruženjima za zaštitu potrošača, gde oni pronalaze rešenje kojim bi obe strane bile zadovoljne. Sledeći korak je tržišna inspekcija, a na kraju sud.

Mi smo obišli nekoliko samostalnih radnji u Subotici, kako bismo se uverili da su upoznati sa novim Zakonom o zaštiti potrošača.

U prodavnici obuće “Planet Obuća” su upoznati sa novim Zakonom, do sada im je bila praksa da popravljaju oštećenu obuću, zamena za novo bi bila ukoliko kupac insistira. Ambalaža nikada nije bila jedan od uslova da se prihvati reklamacija.

U prodavnici obuće “Polinni” su nam pokazali baletanke koje su dobili na reklamaciju, vidno oštećene, prljave, mokre i iznošene. Gospođa koja ih je donela traži zamenu za zimske cipele uz doplatu. Još nisu odgovorili na reklamaciju.

Što se tiče tehnike posetili smo “Magnotron Promet”, gde se svakodnevno susreću sa reklamacijama. Upoznati su sa svim članovima novog Zakona, sami odnose uređaje na servis. Što se tiče ambalaže, u njihovom slučaju su to kutije. Predstavlja im problem što im dobavljači naglase, da bi njima vratili proizvod, ambalaža je potrebna.

Mi smo kontaktirali i jednog od dobavljača “Zom-Impex” d.o.o Subotica, i pitali ih za taj slučaj sa ambalažom, gde su nam odgovorili da su upoznati sa Zakonom, i ako Zakon kaže da ne treba ambalaža, oni će prihvatiti reklamaciju bez ambalaže.

Ono što smo mi mogli da zaključimo je da se retko u praksi dešava da potrošač, odnosno kupac, zameni oštećeni proizvod za novi, najčešće se popravlja. Samo u nekoliko slučajeva reklamacije obuće se desilo da su zahtevali nov proizvod. Novi Zakon je kratko na snazi, tako da će vreme pokazati da li je potrošač njime više zaštićen, nego do sada. Kao i koliko su građani Subotice upoznati sa svojim pravima, i rešeni da ta prava i ostvare.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 11 meseci
Komentara: 23
Pregleda: 9687
Povezane teme

zakon o potrošačima

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.