Komentara: 4
Pregleda: 2316

Kako zaštititi ljubimce od tropskih vrućina?

08.07.2021. u 13:30h
Izvor: Subotica.com
Ljubimcima uvek treba da bude dostupna sveža i rashlađena voda, izbegavati istrčavanje i igru u najtoplijem delu dana, ne ostavljati ih direktno na suncu ili u automobilima, a na prve znake toplotnog udara blagovremeno reagovati.
Kako zaštititi ljubimce od tropskih vrućina?

Kako toplotni udar mogu da dobiju ljudi usled prekomernog izlaganja direktnim sunčevim zracima, tako mogu i životinje, te i kod njih može da dođe do naglog pregrevanja organizma, koje ostavlja ozbiljne posledice po opšte zdravstveno stanje i funkciju vitalnih organa. Kako objašnjava Mario Tikvicki, veterinar specijalista, posebno su osetljivi psi, koji se teže rashlađuju zbog toga što na površini kože nemaju znojne žlezde, već svoju toplotu odaju preko šapa i jezika, te jedan od prvih znakova da je pas ugrožen može da bude preterana zadihanost.

- Posebno psi koji imaju manje njuške, kao što su engleski buldog, francuski buldog, mops ili staford, vrlo brzo se zadišu na visokim temperaturama i jako dahću, što može da bude jedan od prvih znakova da je životinja dobila toplotni udar. Simptom može da bude i kad životinja nema snage, kada je malo opijena ili ima i neke nervne napade, što već može da bude poodmakli stadijum toplotnog udara. Tu može da se javi i podrhtavanje, tako da mislite da pas ima epileptični napad, jer mu telesna temperatura prelazi 41 stepen i tada dolazi do disfunkcije nekih vitalnih organa. Imali smo nekoliko takvih slučajeva, da smo psa vratili u normalu, ali je to ostavilo trajne posledice po njegov organizam - objašnjava Tikvicki,  dodajući da ove simptome ne treba mešati sa trovanjem. - Simptomi su identični i imali smo situaciju da je vlasnik pomislio da je pas otrovan, ali smo ustanovili da je ipak došlo do pregrevanja organizma i nije zanemarljiv broj pacijenata koje smo imali u ovim letnjim danima.

Kako zaštititi ljubimce od tropskih vrućina?Da bi se ovakva opasna stanja izbegla, veterinar savetuje da je od ključnog značaja da ljubimcima uvek bude dostupna sveža i rashlađena voda, da ne borave direktno na suncu, već da se unesu u unutrašnjost doma ili da im se kućica izmesti u hladovinu, a preporuka je i da se istrčavanje i igra izbegavaju u najtoplijem delu dana.

- Imali smo dosta poziva zabrinutih vlasnika i uvek savetujemo da je najbolje odmah rashladiti psa, politi ga vodom, a sa ledom biti oprezan da ne bi došlo do hipotermije, odnosno da mu se ne bi izrazito smanjila temperatura. Ne bi bilo loše ni da se u ovim letnjim danima psima malo skrati dlaka, ali ne skroz do kože da ne bi došlo do opekotina, jer kako ih zimi dlaka štiti od hladnoće, tako ih leti štiti od sunca - savetuje Tikvicki, naglašavajući da nikada ne treba ostavljati psa u automobilu. - To je vrlo opasno, čak i u klimatizovanom automobilu, jer ukoliko stoji na suncu, temperatura u njemu naglo raste i to može da dovede do smrtnog ishoda životinje.

Kako zaštititi ljubimce od tropskih vrućina?Naš sagovornik dodaje da je u ovim tropskim danima potrebna i briga o psima koji se nalaze na ulici, te pozdravlja pozitivne primere brojnih lokala koji iznose posudice sa vodom i ostavljaju psima.

- Ako vidite da ima pasa, ponudite ih svežom vodom, jer im to jako mnogo znači. Unošenjem vode u organizam, oni će se rashladiti preko jezika i usta, a to je za njih spas u ovim letnjim danima - poručuje Tikvicki.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 1 nedelju
Komentara: 4
Pregleda: 2316
Povezane teme

držanje kućnih ljubimaca

kućni ljubimci

visoke temperature

letnje vrućine

tropski talas

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.