Komentara: 9
Pregleda: 4668

Kamionski redovi na graničnim prelazima

07.04.2016. u 16:13h
Izvor: RTV
Kilometarski kamionski redovi, koji se povremeno stvaraju na graničnim prelazima između Srbije i Mađarske, predstavljaju veliki problem za meštane pograničnih mesta. Šta nadležne carinske službe kažu šta je uzrok višečasovnih čekanja.
Kamionski redovi na graničnim prelazima

Pravilo je da pravila nema. Kamionski redovi se, kako za RTV kažu vozači, stvaraju skoro svaki dan i predstavljaju veliki problem ne samo za njih nego i za meštane pograničnih mesta, konkretno Kelebije u Srbiji i Tompe u Mađarskoj.

"Kolone su kilometarske. Nama se oduzima od "arbajt" sati. Po celu noć znamo da čekamo da pređemo. Da li su gužve na mađarskoj strani ili našoj, ne znam. Imamo problem sa meštanima zbog parkinga i obilazaka", kaže Zoran Jevtić, vozač kamiona.

Kilometarski redovi poseban problem predstavljaju na graničnom prelazu Kelebija, jer tu kamioni potpuno zatvore je jednu stranu puta, tako da oni koji automobilom pokušaju da dođu do granice moraju da koriste drugu stranu, a to nije ni najmanje bezbedno.

Na ulazu u Srbiju broj teretnih vozila u prvom kvartalu povećan je za 3000 u odnosu na isti period prošle godine. Terminal na srpskoj strani može odjednom da primi oko 100 kamiona.

"Na ulazu u državu znači kapacitet terminala diktira tempo. Prateće službe, odnosno špedicije nastoje da ubrzaju podnošenje papira, a mi takođe gledamo da u što kraćem roku završimo posao, kako bi čekanje na ulazu u zemlju bilo što manje", objašnjava Valerija Šefčić, šef carinskog terminala na Kelebiji.

U prvom kvartalu ove godine broj teretnih vozila na izlazu iz Srbije povećan je u odnosu na isti period prošle godine za oko dve hiljade. To je osnovni razlog zbog kojeg se češće stvaraju redovi, i pored toga što mađarski carinici ulažu maksimalan napor da svoj posao odrade efikasno i brzo.

"Teretna vozila u proseku prelaze za sat, sat i po. U slučaju kada je saobraćaj povećan, i kada se na srpskoj strani granice u kratkom vremenskom periodu stvori veća gužva, i čekanja su duža", ističe Arpad Nađ, šef carinskog odeljenja na graničnom prelazu Tompa.

Mađarski carinici imaju otežan posao i zbog stalne pojave migranata, koji često pokušavaju da pređu granicu sakrivajući se u kamionima. To dodatno usporava njihov rad, pa od vozača teretnih vozila traže razumevanje i strpljenje.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 8 godina i 5 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 4668
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.