Komentara: 1
Pregleda: 3784
Foto

Kardiovaskularne bolesti prvi uzrok smrtnosti

25.09.2017. u 16:50h
Izvor: Subotica.com
Bolesti srca i krvnih sudova vodeći su uzrok mortaliteta u Severnobačkom okrugu, sa udelom od gotovo 55 odsto. Pod sloganom „Ojačate svoje srce“ u petak će biti obeležen Svetski dan srca.
Kardiovaskularne bolesti prvi uzrok smrtnosti

Tokom prošle godine u Severnobačkom okrugu od kardiovaskularnih bolesti umrle su 1463 osobe, 642 muškog i 821 ženskog pola. Učestalost umiranja od kariovaskularnih bolesti raste sa starenjem, povećava se posle 50 godine života, a značajnije raste posle 60 godine života bez obzira na pol.

- Najučestalijih pet dijagnoza su povišen krvni pritisak, ateroskleroza, oboljenje srčanog mišića, infarkt mozga i hronična ishemijska bolest srca. U istom periodu u Opštoj bolnici od bolesti srca i krvnih sudova lečene su 1993 osobe - kaže specijalista socijalne medicine u Zavodu za javno zdravlje, dr Zorica Dragaš.

Pored unutrašnjih faktora rizika poput genetike, starosti i pola na koje nije moguće uticati, na nastanak kardiovaskularnih bolesti utiče čitav niz spoljašnjih faktora kao što su upotreba duvanskih proizvoda, nepravilna ishrana, stres i nedovoljna fizička aktivnosti, koji su prema rečima lekara, preventabilnog karaktera.

- Posle hipertenzije odnosno povišenog krvnog pritiska, šećerna bolest i korišćenje duvanskih preparata zauzimaju drugo mesto kada govorimo o faktorima rizika. Sama hipertenzija ogleda se u tome da se redovno meri pritisak a ako pacijent uoči neke velike promene u vrednostima krvnog pritiska treba da se javi izabranom lekaru - poručuje dr Maja Bjelobrk iz Doma zdravlja i ističe da su redovni pregledi, zdrava ishrana, život bez duvanskog dima i redovna fizička aktivnost najbolje preventivne mere u borbi protiv ovih bolesti.

Povodom obeležavanja Svetskog dana srca u prostorijama Mesne zajednice Aleksandrovo sutra će, od 8 do 11 časova, biti organizovana akcija besplatne kontrole zdravlja, te će građani imati mogućnost da provere svoje faktore rizika. Na Svetski dan srca, u petak, biće održano predavanje na temu prevencije bolesti srca za učenike Ekonomske škole.

Izvor: Subotica.com
Najava dešavanja povodom Svetskog dana srca Najava dešavanja povodom Svetskog dana srca Najava dešavanja povodom Svetskog dana srca Najava dešavanja povodom Svetskog dana srca Najava dešavanja povodom Svetskog dana srca Najava dešavanja povodom Svetskog dana srca
Postavljeno pre 6 godina i 9 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3784

Povezana vest

Povezane teme

zavod za javno zdravlje

svetski dan srca

briga o zdravlju

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.